RAZGLASILI ZMAGO

VIDEO: Je konec? Razglasili poraz Islamske države

Kljub izgubi ozemlja pa skupina ostaja velika svetovna varnostna grožnja.
Fotografija: Islamska država. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Islamska država. FOTO: Reuters

DAMASK – Sirski uporniki so zavzeli zadnjo utrdbo skrajne skupine Islamska država na vzhodu Sirije in oznanili konec kalifata, ki so ga džihadisti razglasili pred petimi leti.

Sirske demokratične sile so sporočile, da so uničile kalifat in zavzele vse ozemlje, ki je bilo še v rokah Islamske države. Uporniki so prevzeli nadzor na vasico Baghuz ob reki Evfrat, kjer so vztrajali še najbolj trdoživi džihadisti. Borci kurdsko-arabskega zavezništva so ob pomembni zmagi v Baghuzu razobesili svojo rumeno zastavo.

Sirske demokratične sile so napad na zadnjo zaplato ozemlja pod nadzorom Islamske države začele v začetku meseca. Pred tem so z območja evakuirali na tisoče civilistov in borcev Islamske države, ki so se predali.

Islamska država. FOTO: Reuters
Islamska država. FOTO: Reuters
Islamska država je vrhunec doživela poleti 2014, ko je zavzela obsežna območja v Siriji in Iraku ter na njih razglasila kalifat na približno 88 tisoč kvadratnih kilometrov velikem ozemlju v Siriji in Iraku. Skrajneži so od takrat veliko večino ozemlja izgubili. Baghuz je bil zadnje pomembnejše območje v Siriji, ki je bilo še v njihovih rokah. Kljub izgubi ozemlja pa skupina ostaja velika svetovna varnostna grožnja, ki ohranja prisotnost v regiji kot tudi številnih drugih državah po svetu, med drugim v Nigeriji, Jemnu, Afganistanu in na Filipinih. Samo na Bližnjem vzhodu ima skupina po prepričanju ameriških oblasti še od 15 do 20 tisoč oboroženih pripadnikov.

Da Islamska država ne obstaja več, je že včeraj izjavil predsednik ZDA Donald Trump in dodal: »Mislim, da je bil že čas.«

Sirski novinar Mohamed Hasan je objavil posnetek neskončne vrste ljudi v puščavi. Šlo naj bi za pripadnike Islamske države različnih narodnosti, ki so se v dneh pred porazom kalifata množično predajali. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije