HLADILNA VODA

V Tihi ocean so začeli izpuščati radioaktivno vodo iz elektrarne

Mednarodna agencija zatrjuje, da izpust ne predstavlja nevarnosti za okolje ali ljudi.
Fotografija: Jedrska elektrarna Fukušima. FOTO: Kyodo Via Reuters
Odpri galerijo
Jedrska elektrarna Fukušima. FOTO: Kyodo Via Reuters

Japonska je danes začela v Tihi ocean izpuščati hladilno vodo iz poškodovane jedrske elektrarne Fukušima. Zeleno luč izpustu hladilne vode je pred časom izdal pristojni japonski regulator, Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) pa je potrdila, da to ne predstavlja nobene nevarnosti za ljudi ali okolje. Kitajska je korak že kritizirala.

Kitajsko zunanje ministrstvo je korak obsodilo kot izredno sebičen in neodgovoren, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V jedrski elektrarni Fukušima je leta 2011 ob potresu in cunamiju, ki sta terjala okoli 18.000 življenj, prišlo do taljenja jedra treh reaktorjev. Te je treba, četudi ne delujejo, še vedno hladiti z vodo.

Od takrat je upravljavec elektrarne Tepco zbral 1,34 milijona ton vode, uporabljene za hlajenje ostankov še vedno zelo radioaktivnih reaktorjev, pomešanih s podtalnico in dežjem, ki je prodrl vanje.

Ker prostora za shranjevanje zmanjkuje, so sedaj začeli to vodo izpuščati v ocean, in sicer prek kilometer dolgega predora. Odstranjevanje zbrane vode naj bi trajalo 30 let.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije