STRELSKI POHODI

V Teksasu ubitih 20 ljudi, v Ohiu 9

Eden najbolj krvavih koncev tedna v zgodovini ZDA. V obeh primerih sta bila strelca belca.
Fotografija: Trgovski center Walmart je bil v soboto dopoldne poln ljudi. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Trgovski center Walmart je bil v soboto dopoldne poln ljudi. FOTO: Twitter

El Paso, Dayton – El Pasu v ameriški zvezni državi Teksas pravijo tudi sončno mesto, konec tedna pa je bil prizorišče enega najbolj krvavih strelskih pohodov v ZDA. V soboto okoli 11. ure se je pred trgovski center Walmart pripeljal moški, oborožen z jurišno puško AK47. Streljati je začel že na parkirišču, in to v odrasle in otroke. Nato je po besedah prič popolnoma hladen in odločen, kot da bi bil na misiji, skozi glavna vrata vstopil v trgovino. Sledilo je 20 minut streljanja, v katerem je bilo ubitih najmanj 20 ljudi, 26 je ranjenih, med njimi tudi dva otroka, eden star komaj dve leti. Policija je na kraj dogajanja prihitela šest minut po tem, ko je odjeknil prvi strel.



V El Pasu je sejal smrt Patrick Crusius. FOTO: Facebook
V El Pasu je sejal smrt Patrick Crusius. FOTO: Facebook
Napadalec je 21-letni Patrick Crusius, motiv grozljivega pokola pa menda strah, da bodo Mehičani in drugi Latinskomeričani preplavili ZDA. Mladeniča naj bi k zločinu spodbudil napad na muslimane v Christchurchu na Novi Zelandiji, ki se je zgodil marca letos. Crusius je živel s starši, sestro dvojčico in starejšim bratom v mestu Allen, okoli deset ur vožnje od El Pasa. Sosedje so jih opisali kot mirno, verno družino, ki redno obiskuje cerkev. Crusius naj bi le devet minut pred pokolom na spletu objavil rasistični manifest, katerega rdeča nit je, da bodo belce zdaj zdaj uničile druge etnične skupine. Manifest z naslovom Neprijetna resnica se začenja z opevanjem pokola v Christchurchu, v katerem je umrlo 51 ljudi.

Predsednik ZDA Donald Trump je streljanje v El Pasu ostro obsodil in ga na twitterju označil kot strahopetno dejanje. »Prepričan sem, da govorim v imenu vseh državljanov, ko obsojam današnje sovražno dejanje. Za pobijanje nedolžnih ljudi ni in ne more biti nobenega razloga niti opravičila,« je zapisal in dodal, da sta z ženo Melanio z mislimi in molitvami pri Teksašanih.

V baru v Ohiu so streli odjeknili nekaj po eni ponoči.
V baru v Ohiu so streli odjeknili nekaj po eni ponoči.
Le nekaj ur po krvavi moriji v El Pasu pa so v nedeljo ob enih ponoči streli odjeknili še v mestu Dayton v zvezni državi Ohio. Napadalec je v baru Ned Peppers ubil najmanj devet ljudi, 16 pa jih je ranil. V lokal je vstopil z avtomatsko puško v roki, oblečen je bil v črno, imel naj bi tudi ščitnike za ušesa in neprebojni jopič. Policisti so ga ustrelili, njegov pomočnik pa je zbežal. Ta morilski pohod je trajal vsega 30 sekund.

Napadel je z jurišno puško AK47.
Napadel je z jurišno puško AK47.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije