JUŽNA AMERIKA

V Gvajani, ki je v sporu z Venezuelo, je vse vse bolj napeto

V južnoameriški državi so odkrili nahajališča nafte. Venezuela je izvedla referendum o priključitvi tega ozemlja.
Fotografija: Venezuela je že priključila dobršen del sosednje Gvajane in ga vrisala na zemljevid. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Venezuela je že priključila dobršen del sosednje Gvajane in ga vrisala na zemljevid. FOTO: Reuters

 Venezuela zaradi prihoda plovila britanske mornarice v svojo soseščino že izvaja vojaške vaje s 5600 pripadniki oboroženih sil, bojnimi ladjami in letali. Združeno kraljestvo je pred obalo Gvajane, ki je v ozemeljskem sporu z Venezuelo, namreč v znak podpore napotilo svojo vojaško ladjo z Barbadosa.

Britansko obrambno ministrstvo je pojasnilo, da je napotitev ladje del prizadevanj Londona za diplomatsko podporo Gvajani. Mornarji se bodo predvidoma zasidrali v bližini prestolnice Georgetown in z gvajansko mornarico izvedli vojaške vaje.

A venezuelski predsednik Nicolas Maduro je že aktiviral lastno vojsko. V Venezueli poudarjajo, da so vaje zgolj obrambne narave, Maduro pa je ravnanje britanske vojske kljub temu označil za provokacijo in grožnjo.

Venezuelski zunanji minister Yvan Gil je Združeno kraljestvo obtožil vmešavanja v bilateralni spor ter izrazil prepričanje, da svoja dejanja usklajuje z ZDA.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je tik pred vojaško vajo postrojil svojo vojsko. FOTO: Reuters
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je tik pred vojaško vajo postrojil svojo vojsko. FOTO: Reuters

Napetosti med Venezuelo in Gvajano ter v širši regiji naraščajo, odkar je Venezuela v začetku meseca izvedla referendum o priključitvi pokrajine, ki zajema kar dve tretjini ozemlja Gvajane in za katero Caracas trdi, da mu je bila nezakonito odvzeta pred več kot sto leti.

Spor o pokrajini traja že od leta 1899, ko je mednarodno arbitražno sodišče območje dodelilo Združenemu kraljestvu, ki je tedaj kot kolonialna sila vladala Gvajani. Znova se je zaostril septembra, najprej, ko je Gvajana organizirala dražbo, na kateri so se naftne družbe potegovale za dovoljenja za raziskovanje v morju ob Essequiboju, potem pa še oktobra, ko so v pokrajini odkrili še nova nahajališča nafte.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije