V GAZI

Strašen napad na bolnišnico: V trenutku ubitih najmanj 500 ljudi, še na stotine pod ruševinami (VIDEO)

Hamas je pripravljen izpustiti vse civilne talce v eni uri, če Izrael neha bombardirati Gazo.
Fotografija: FOTO: Stringer Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Stringer Reuters

Na stotine ubitih v napadu na bolnišnico Al Ahli Arab v Gazi

Napadli so jo brez predhodnega opozorila, Hamas pa trdi, da je bilo ubitih najmanj 500 ljudi. Tiskovni predstavnik izraelske vojske je dejal, da vzrok incidenta ni znan in da vojska preiskuje podrobnosti, poroča BBC.

Izrael: Bolnišnico je zadel izstrelek Islamskega džihada

Kasneje je Izrael zanikal napad na bolnišnico v Gazi. Tiskovni predstavnik izraelske vojske je zvečer dejal, da je na bolnišnico padel izstrelek palestinske militantne skupine Islamski džihad. Šlo naj bi za neuspelo izstrelitev rakete. Izraelska vojska je svojo trditev, da gre za raketo Islamskega džihada, utemeljila na podatkih, pridobljenih pri »pregledu operacijskih sistemov vojske« in na »obveščevalnih informacijah iz različnih virov«,.

»Najhujši vojni zločin«

Medijski urad Hamasove vlade v Gazi je napad na bolnišnico na območju Gaze označil za »najhujši vojni zločin«.

»V bolnišnici je bilo nastanjenih na stotine bolnikov in ranjenih ter ljudi, ki so bili prisilno razseljeni s svojih domov.« V sporočilu za javnost piše, da je pod ruševinami še vedno na stotine žrtev, poroča BBC.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je zaradi krvavega napada razglasil tridnevno žalovanje.

FOTO: Stringer Reuters
FOTO: Stringer Reuters

FOTO: Stringer Reuters
FOTO: Stringer Reuters

»Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) odločno obsoja napad na bolnišnico Al Ahli Arab na severu Gaze,« je prvem odzivu zapisal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ob tem je pozval k takojšnji zaščiti civilistov ter k preklicu izraelskih ukazov za evakuacijo.

Po virtualnem srečanju z voditelji EU se je na napad na bolnišnico odzval tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je opozoril, da napad na infrastrukturo »ni v skladu z mednarodnim pravom«.

Izraelski napad je obsodil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je pozval vse človeštvo, naj ukrepa in ustavi »brutalnost v Gazi«. Egiptovsko ministrstvo za zunanje zadeve pa je napad označilo za nevarno kršitev mednarodnega humanitarnega prava.

Več mrtvih tudi v obstreljevanju šole v Gazi

V današnjem obstreljevanju Gaze je hudo škodo utrpela tudi šola Združenih narodov, pri čemer je bilo ubitih najmanj šest ljudi, številni so ranjeni. V luči stopnjevanja izraelskih napadov na palestinsko enklavo je generalni komisar Agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) Philippe Lazzarini dejal, da v Gazi nikjer več ni varnega kraja.

FOTO: Stringer Reuters
FOTO: Stringer Reuters

Prizadeta šola, kjer je zatočišče pred izraelskimi napadi našlo najmanj 4000 ljudi, se nahaja v begunskem taborišču v osrednji Gazi, so zapisali na spletni strani UNRWA.

Med ranjenimi je tudi več uslužbencev UNRWA, končno število žrtev pa bo verjetno še višje, je povedal Lazzarini.

»To je nezaslišano in ponovno kaže na ravnodušnost do življenj civilistov. V Gazi ni več varen noben kraj, niti poslopja UNRWA ne,« je še dodal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije