MORILEC ANE POLITKOVSKE

Umoril ostro Putinovo kritičarko, pa se »s krvjo odkupil za zločine«

Nekdanji ruski detektiv, obsojen sodelovanja pri umoru preiskovalne novinarke Ane Politkovske, je bil pomiloščen zaradi bojevanja v Ukrajini.
Fotografija: Vladimir Putin je s predsedniškim dekretom pomilostil morilca novinarke. FOTO: Turar Kazangapov Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin je s predsedniškim dekretom pomilostil morilca novinarke. FOTO: Turar Kazangapov Reuters

Nekdanji ruski detektiv Sergej Hadžikurbanov, obsojen sodelovanja pri umoru preiskovalne novinarke Ane Politkovske, je bil pomiloščen zaradi bojevanja v Ukrajini, je sporočil njegov odvetnik. V Ukrajini naj bi se sicer borilo na tisoče ruskih zapornikov, lokalni mediji pa poročajo, da so nekateri po vrnitvi s fronte že zagrešili nove zločine.

image_alt
Novi posnetek še podžgal ugibanja o Putinovem stanju: Vsi so ga le zmedeno gledali (VIDEO)

»Hadžikurbanov je bil kot borec posebnih enot povabljen k podpisu pogodbe o sodelovanju v posebni vojaški operaciji. Ko se je pogodba iztekla, je bil s predsedniškim dekretom pomiloščen,« je pojasnil njegov odvetnik.

Nekdanji detektiv je bil eden od petih, ki so bili obsojeni umora Politkovske, novinarke, ki je delala za časnik Nova Gazeta.

image_alt
Nobelov nagrajenec žrtev napada, objavil je grozljivo fotografijo

Politkovska je bila znana po svoji ostri kritiki do Kremlja, ruskega predsednika Vladimirja Putina, pa tudi do čečenskega voditelja Ramzana Kadirova. Leta 2006 je bila umorjena v dvigalu svojega stanovanjskega bloka v Moskvi.

Tisti, ki se »s krvjo odkupijo za svoje zločine«, so lahko pomiloščeni 

Kremelj je v petek priznal, da so za boje v Ukrajini rekrutirali zapornike. Tisti, ki se »s krvjo odkupijo za svoje zločine«, pa so lahko tudi pomiloščeni, so dodale ruske oblasti. Po ocenah vodje neodvisne skupine za pravice zapornikov Olge Romanove je tako Rusija za boje v Ukrajini verjetno rekrutirala že 100.000 zapornikov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije