Turisti v vesolje že prihodnje leto

Tekma milijarderjev pri turističnih izletih v vesolje. Na novem preizkusu vesoljskega letala poleteli do višine 52 kilometrov.
Fotografija: Virgin na enem od testnih poletov FOTO: Virgin Galactic
Odpri galerijo
Virgin na enem od testnih poletov FOTO: Virgin Galactic

Znani milijarder Richard Branson je že leta 2004 ustanovil družbo Virgin Galactic, da bi prek nje omogočil suborbitalne polete v vesolje. Dejansko gre za skoke v vesolje, ne polete v orbito okrog našega planeta. V ta namen je bilo zgrajeno letalo White Knight Two, ki nosi enostopenjsko vesoljsko letalo SpaceShip Two. Tega pilotirata dva pilota, prevaža pa lahko šest oseb. V družbi so optimistično načrtovali, da bodo turistične polete v vesolje začeli že leta 2009, a zaradi številnih vzrokov so stalno nastajali odlogi in zamude, kar je metalo slabo luč na celoten projekt.
Blue Origin bo lahko peljal šest turistov naenkrat. FOTO: Facebook
Blue Origin bo lahko peljal šest turistov naenkrat. FOTO: Facebook

Med najnovejšim testom novega letala Unity 26. julija se je to na višini 14 kilometrov ločilo od nosilnega letala White Knight Two, za 42 sekund vžgalo glavni raketni motor, poletelo do višine 52 kilometrov in doseglo 2,47-kratno hitrost zvoka ter nato varno pristalo. Pri pravem poletu naj bi letelo s hitrostjo okrog 4000 kilometrov na uro, kar je dobrega 1,1 kilometra na sekundo, in doseglo višino 100 ali celo 110 kilometrov. To je znanstvena meja oziroma rob vesolja, kjer naj bi pilota in posadka doživeli vsaj pet minut breztežnega stanja. Branson je zelo velik optimist in meni, da bi to lahko dosegli še letos. Tudi sam je med kandidati za ta turistični skok v vesolje, ki naj bi sicer stal četrt milijona dolarjev.

Na tak polet cilja tudi najbogatejši zemljan

Že od leta 2000 obstaja tudi družba Blue Origin, kateri glavni podpornik je Jeff Bezos, lastnik Amazona, Washington Posta in zdaj tudi najbogatejši zemljan. Bezos je skoraj milijardo vložil v Blue Origin, ki razvija različno tehnologijo, tudi vesoljska plovila z navpičnima vzletom in pristankom. Za skoke v vesolje razvijajo vesoljsko plovilo New Shepard, s katerimi preizkušajo različne pogonske sisteme, vzlete in pristanke, ločevanje kapsule s posadko in podobno.
Tako naj bi Virgin plul po vesolju. FOTO: Virgin Galactic
Tako naj bi Virgin plul po vesolju. FOTO: Virgin Galactic

To vesoljsko plovilo požene kapsulo s šestimi potniki do več kot 100 kilometrov in doseže skoraj enako hitrost kot konkurenca. Kapsula z velikimi okni omogoča odličen pogled, potniki bi začutili nekaj minut breztežnega stanja. Na predvideni višini se loči od pogonskega dela in pristane s padali ter zaviralnimi raketami, pogonski del pa se vrne na izstrelišče in pristane samostojno. S tremi takimi raketami je družbi Blue Origin uspelo opraviti devet izstrelitev, pri tem pa le en pristanek ni bil uspešen. Prvi polet z vesoljskimi turisti pričakujejo prihodnje leto, turisti bodo plačali med 250.000 in 300.000 dolarji.

Musk pa nič

Elon Musk, ki je s svojo družbo SpaceX vodilni pri razvoju zasebne vesoljske dejavnosti in tehnologije, se ni nikoli ukvarjal z suborbitalnimi skoki ali poleti v vesolje. Zanimajo ga pravi poleti v vesolje, v orbito okrog našega planeta in na Mars. Za Naso je razvil vesoljsko tovorno ladjo brez posadke, imenovano Dragon, ki je že kar velikokrat pripeljala tovor do Mednarodne vesoljske postaje in nazaj na Zemljo. Je tudi edino vozilo, ki iz tega vesoljskega oporišča pripelje tovor spet nazaj na površino planeta. Musk za Naso razvija vesoljsko orbitalno ladjo s posadko Dragon V2, ki bo sprva namenjena prevozu posadk in opreme do omenjenega oporišča in nazaj na zemljo. Ravno tako bi lahko ta vesoljska ladja orbitalne turiste prevažala v vesolje ali do Mednarodne vesoljske postaje, ali morda celo do zasebne vesoljske postaje, ki je tudi med zamislimi nekaterih podjetnikov. Musk torej gleda še malce dalje in predvsem drugače. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije