ZARADI PRAZNIKA ZAPRTO

Ste na Hrvaškem in bi šli ta vikend po nakupih? Imamo slabo novico

Praznovali bodo dan zmage in domovinske hvaležnosti, v skladu z novim zakonom o trgovini pa prepoved obratovanja trgovin velja tudi za državne praznike.
Fotografija: To soboto bode trgovine pri južnih sosedih zaprte. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
To soboto bode trgovine pri južnih sosedih zaprte. FOTO: Leon Vidic/delo

Trgovine na Hrvaškem bodo to soboto morale ostati zaprte. Praznovali bodo namreč dan zmage in domovinske hvaležnosti, v skladu z novim zakonom o trgovini pa prepoved obratovanja trgovin velja tudi za državne praznike. Trgovine ne bodo smele biti odprte tudi v turističnih središčih na Jadranu, opozarjajo hrvaški mediji.

Zakon o trgovini velja od 1. julija

V skladu z zakonom o trgovini, ki na Hrvaškem velja od letošnjega 1. julija, so lahko trgovine odprte le 16 nedelj v letu. Katere nedelje so to, se trgovci odločijo sami, večinoma pa so svoje poslovalnice razdelili na tiste ob morju in v notranjosti države, pri čemer so prve čez poletje v veliki večini odprte.

Trgovine v turističnih središčih ob Jadranu, ki so torej zadnje štiri nedelje lahko poslovale, bodo tako v soboto morale ostati zaprte. 

V zakonu namreč piše, da so maloprodajni objekti ob praznikih zaprti. Izjema so prodajalne v sklopu železniških in avtobusnih postaj, letališč, morskih pristanišč, trajektov in letal, kot tudi tiste na bencinskih črpalkah, v bolnišnicah, hotelih, kulturnih in verskih ustanovah, navtičnih marinah, kampih ter kmečkem turizmu in zavarovanih območjih narave.

image_alt
V Rovinju najela apartma, ob prihodu na naslov šok

Naslednji tak dan bo torek, 15. avgusta, ko je praznik Marijinega vnebovzetja.

Takšna določba v zakonu, ki ga je sprejela vlada stranke HDZ, pomeni, da trgovine, pekarne, tržnice in trgovski centri sredi turistične sezone dva dneva ne bodo odprti. V nedeljo bodo nato za razliko od sobote lahko odprte tiste trgovine, ki so si to nedeljo izbrale za delovno.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije