ŽALOSTNA ZGODBA

Srce parajoča izpoved očeta: novorojenčico je ubil virus herpesa

Ko se človek enkrat okuži z virusom herpesa simpleksa, ostane okužen vse življenje.
Fotografija: Umivanje rok je pol zdravja. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Umivanje rok je pol zdravja. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Pretresla nas je žalostna zgodba očeta Jeffa Goberja, ki mu je umrla hčerkica. Vzrok za smrt ni bila prirojena bolezen, temveč, kot pravi, nenadna okužba z virusom herpesa HSV (herpes simplex virus tip 1).

»Molčim vse od Malloryjene smrti. Potreboval sem več kot mesec dni, da sem sem se lotil pisanja. Ampak če je njena smrt lahko kaj prinesla, je to, da morda koga obvaruje pred bolečino, ki sem jo doživel. Če imate novorojenčka ali ste v njegovi bližini, si umivajte roke. Večkrat,« so uvodni stavki skrušenega očeta, ki je javnost opozoril na nevarnost virusa HSV-1 za novorojenčke.

Virus herpes simpleks je zelo pogosta bolezen, ki po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije doleti kar 67 odstotkov populacije. Zanimivo pri bolezni je, ko se človek enkrat okuži z virusom herpesa simpleksa, ostane okužen vse življenje in niti ni nujno, da navzven kaže znake, kot so mehurčkast izpuščaj, ki se pri večjih otrocih in odraslih pojavlja po obrazu (zlasti ob ustnicah). Virus tako ostane kasneje prikrit v telesu in povzroča nadležne izpuščaje zlasti, ko nam upade odpornost. Pri tem je kužnost in s tem možnost prenosa bistveno manjša, kot je ob primoinfekciji.

Čeprav Mallory nikoli ni bila v družbi bolne osebe niti je ni kdo poljubljal, pa je morala nekako drugače priti v stik z obolelim za herpesom, verjetno prek rok, ugotavlja oče: »Mallory je imela vseskozi rokice v ustih ali je sesala svoje prstke, zato je virus prišel v njeno telo prek ust.«

Novorojenčica je pred prezgodnjo smrtjo imela teden dni povišano telesno temperaturo, ko pa so se pojavili izpuščaji, je bilo zanjo že prepozno. »Več kot pol sveta nosi v sebi ta virus in le malo novorojenčkov umre zaradi virusa herpesa, zato je toliko bolj boleče, da je najina lepa hčerka bila le nesrečna statistika,« zaključi žalujoči oče, ki večkrat poudari, zakaj si je treba v bližini otrok umivati roke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije