SVARILO

Smrtonosni virus grozi: v 200 dneh lahko usmrti 33 milijonov ljudi

Fotografija: Svarilo pred smrtonosnim virusom. FOTO: Syldavia Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Svarilo pred smrtonosnim virusom. FOTO: Syldavia Getty Images/istockphoto

Zdravstvena stroka svari pred virusom gripe, ki bi lahko v 200 dneh usmrtil več deset milijonov ljudi. S tem bi velik del človeštva izbrisal z zemeljskega obličja. Profesor Robert Dingwall, strokovnjak za gripo, zatrjuje, da sta najboljši preventivi umivanje rok ter postavljanje roke pred usta, ko kihamo in kašljamo.

Najbolj smrtonosna gripa

Na pandemijo gripe je opozoril dr. Jonathan Quick, ki predseduje Svetovnemu zdravstvenemu svetu, piše Daily Mail. »Gripa se hitro širi in težko kaj storimo. Leta 2009 so poskusili s preverjani na letališčih, a ni delovalo, saj so ljudje kužni približno že štiri dni, preden zbolijo. Groza prihaja: pandemija gripe, ki bi lahko ubila 33 milijonov ljudi, v dveh letih pa kar 300 milijonov.«

Mutirani virus

Šlo naj bi za mutirani virus gripe, ki bi se lahko razširil na velik del planeta. Težava je, kot poudarja, da lahko virus hitro mutira, sploh če se vmes prenaša na živali. »Nekje tam zunaj virus 'vre' v ptici, podgani, opici ali prašiču. Čaka, da skoči na človeka,« dodaja. Prav zaradi tega, ker prihaja iz živali, je smrtonosen. Ker naj bi ta virus izhajal iz Avstralije, so ga poimenovali avstralska gripa (H3N2).

V Avstraliji, piše Daily Mail, se soočajo z enim največjih izbruhov v zgodovini: enainpolkratnim povečanjem v primerjavi z običajnim številom obolelih.  

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije