ARBITRAŽA

»Slovenci so me kaznovali z 840 evri brez možnosti pritožbe«

Koprsko sodišče zavrnilo pritožbe hrvaških ribičev.
Fotografija: Slovenski ribič v Piranskem zalivu. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Slovenski ribič v Piranskem zalivu. FOTO: Matej Družnik, Delo

ZAGREB – Na hišne naslove savudrijskih ribičev so prispele pravnomočne sodbe koprskega sodišča, ki je pritožbe hrvaških ribičev ocenilo kot neutemeljene in je potrdilo kazni zaradi ribolova v slovenskem morju, poročajo hrvaški mediji.

»Prejel sem devet kazni, kar je 840 evrov plus 84 evrov sodnih stroškov. Znesek je za vsako kazen posebej,« je povedal savudrijski ribič Diego Makovec. Na kazen se ne more pritožiti. Skupaj bo za devet kazni moral plačati 8316 evrov. »Bremenijo me za ribolov brez slovenskega dovoljenja kot tudi zaradi zavračanja nadzora slovenskega ribiškega inšpektorja po smernicah EU na mojem plovilu,« je dejal Makovac. Kot je povedal, je dobil zagotovila hrvaških uradnikov, da bodo prevzeli obveznosti.

V obrazložitvi sodbe je tudi zapisano, da so bili kršitelji v zmoti, ker so imeli jamstva hrvaške države, da izvajajo ribolov v hrvaškem morju, zato se niso spraševali, ali morajo za ribolov pridobiti ustrezno dovoljenje, navaja časnik Glas Istre.

Incidenti v Piranskem zalivu se vrstijo zaradi nasprotujočih si stališč Ljubljane in Zagreba o arbitražni sodbi o meji med državama iz junija 2017, ki je Zagreb ne priznava, Ljubljana pa jo uresničuje.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije