POKOPAN Z VSEMI ČASTMI

Škotski vojak po 100 letih našel večno počivališče

Identificirali so ga s pomočjo testov DNK in posebnega traku ranjenih v boju. Z vsemi častmi so ga pokopali na britanskem vojaškem pokopališču v Belgiji.
Fotografija: Simbolična slika FOTO: Fintastique Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična slika FOTO: Fintastique Getty Images/istockphoto

Več kot stoletje po smrti še nedavno neznanega škotskega vojaka, padlega med prvo svetovno vojno, so njegove posmrtne ostanke z vsemi vojaškimi častmi pokopali na britanskem vojaškem pokopališču Messines Ridge v Belgiji. Pehotnega naddesetnika Roberta Branda iz 9. glasgowskega višavskega bataljona, ki je bil doslej neidentificiran, so pokopali v družbi dveh še vedno neimenovanih vojakov.

Arheologi in vojaški strokovnjaki so posmrtne ostanke Roberta Branda, padlega v bitki za Lys aprila 1918, identificirali s pomočjo vojaških arhivov in testov DNK njegovih svojcev. Brand se je kraljevi vojski pridružil leta 1914 in novembra istega leta odšel na bojišče v Francijo. Leta 1916 je zaradi strelne rane v vrat pristal v bolnišnici. Ko se je vrnil na fronto, je nosil trak, kakršnega so dobili vojaki, ranjeni v boju, in prav ta trak je pripomogel k njegovi identifikaciji toliko let po smrti.

Vojni detektivi

Pogrebno slovesnost za naddesetnika Branda je organiziral Center za žrtve in sočutje britanskega ministrstva za obrambo (JCCC), ki mu na Otoku pravijo tudi oddelek vojnih detektivov, saj se ukvarja z identifikacijo žrtev britanskih vojakov. Prisotni so bili tudi pripadniki 2. bataljona škotskega kraljevskega regimenta, ki so poskrbeli za nosače krste, dudarja in trobentača.

Caroline Smith, pranečakinja naddesetnika Branda, je na pogrebu dejala, da je njena družina počaščena, da se je lahko udeležila pogreba. »Neverjetno je, da so ga lahko identificirali po toliko letih,« je dejala. »Radi bi se zahvalili članom JCCC, ki so nas vodili skozi proces testiranja DNK in ki so organizirali pogreb. In hvala regimentu, da je prišel izkazat podporo in čast. In nazadnje: hvala tebi, stric Robert, ki si se boril za našo domovino in družino. Zelo smo ponosni in hvaležni,« je dejala Smithova.

Pogrebno slovesnost je vodil vikar David Jeal, ki je poudaril, da mu je »v veliko čast in privilegij, da lahko vojake iz prve svetovne vojne končno položijo k večnemu počitku. V spomin nanje se od njih poslavljamo z vojaškimi častmi, ki si jih zaslužijo. Njihovih žrtev pripadniki škotskega regimenta nikoli ne bodo pozabili,« je dejal Jeal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije