ŠTEVILKE

Skočite v poletje zdaj!

Aprila in maja se marsikje na toplem začenja turistična sezona, ki že vabi z idealno klimo za preganjanje zimske otožnosti ter nižjimi cenami.
Fotografija: Čemu si ne bi poletja privoščili že zdaj na tropskih Sejšelih? Fotografije: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Čemu si ne bi poletja privoščili že zdaj na tropskih Sejšelih? Fotografije: Guliver/Getty Images

Zgodnjepomladansko melanholijo preženemo s predčasnim skokom v poletje, pri čemer na pomoč priskočijo strokovnjaki popotniške revije National Geographic Travel, ki so izluščili turistične bisere prihodnjih spomladanskih mesecev. Za to so bližnje prvomajske počitnice kot nalašč.
1. Namibija: Že nižje cene in hladnejši večeri prepričajo mnoge, hkrati pa se ta afriška dežela tedaj razkrije v najlepših barvah. Spomladanska deževna doba je namreč mimo, za sabo je pustila cvetoče savane. S koncem maja se vodne kotanje že sušijo, kar na plan privabi trope živali. Za adrenalinske odvisnike: deskanje po puščavskih sipinah.
Še vedno precej visok vodostaj Amazonke obljublja nepozabno džungelsko pustolovščino.
Še vedno precej visok vodostaj Amazonke obljublja nepozabno džungelsko pustolovščino.

2. Japonska: Slovite japonske češnje, ki otočje obarvajo rožnato, sicer začnejo cveteti že konec januarja, z vrhuncem meseca maja pa še na otoku Hokaido. Cvetočo sezono lahko praznujete na sto in en način, od namakanja v naravnih vrelcih v Kavacu do čolnarjenja vzdolž reke Kitakami do parka Tenšoči, kjer 10.000 japonskih češenj ustvarja cvetoče aleje.
3. Peru: Vodostaj Amazonke v njenem gornjem toku, v Peruju, je v spomladanskih mesecih sicer še vedno precej visok, to pa pomeni tudi lažjo navigacijo in prijetnejše temperature. Ob tem da boste tako precej lažje prišli blizu opicam saki, lenivcem in rožnatim delfinom. In če se odločite še za spanje v drevesnih hiškah ali hišah na kolih ter klepet z domorodci, bo izkušnja džungle neprekosljiva.
Maj je idealen, če želite na lastne oči videti severnega medveda.
Maj je idealen, če želite na lastne oči videti severnega medveda.

4. Sejšeli: Sicer je marec čas, ko lahko opazujete želvje mladičke, kako se plazijo proti oceanu, a z aprilom se začne za obisk najprijetnejše vreme. S temperaturo okoli 29 stopinj Celzija in prijetno sapico, idealno za raziskovanje arhipelaga 115 otočkov s kokosovimi palmami in bogastvom 275 vrst ptic. Ter, seveda, nebeškimi plažami.
5. Šrilanka: Poznopomladanski meseci so namenjeni raziskovanju vzhodne obale Šrilanke, ki jo boste najbolje doživeli na vodi in iz nje. S čolna, kanuja ali supa, tamkajšnji otoček Pigeon Island pa obljublja prvovrstno šnorkljanje. Za malce živalskega razburjenja jo mahnite, vnovič na kanuju, med mangrove in oprezajte za kuščarji, krokodili, vodnimi bivoli in, z nekaj sreče, sloni.
Čemu si ne bi poletja privoščili že zdaj na tropskih Sejšelih? Fotografije: Guliver/Getty Images
Čemu si ne bi poletja privoščili že zdaj na tropskih Sejšelih? Fotografije: Guliver/Getty Images

6. Panama: S pravljičnimi karibskimi otoki v bližini pogosto pozabimo na celinsko Panamo. Po krivici, saj je cenovno ugodnejša, kulturno raznolika, tamkajšnje plaže s kristalno vodo, džungle in vulkani pa so manj turistično oblegani, a prav tako čudoviti. Če jo mahnete na tamkajšnji otoček Coiba, boste doživeli karibski podvodni raj z želvami, mantami, morda boste naleteli celo na kitovce.
7. Spitsbergi: Zimske aktivnosti so vam sicer kot pisane na kožo, a vas vseeno žeja po soncu. Odgovor je kot na dlani – norveško otočje, ki ga obdaja arktično morje. Pozno spomladi sonce tam namreč nikdar povsem ne zaide, tako da lahko vsrkavate vitamin D 24 ur na dan. Ob tem da je otočje z mogočnimi ledeniki in tundro popolno za pohodništvo, vijuganje s kajaki med ledenimi gorami ter oprezanje za živalmi, kot so mroži, tjulnji, čigre in, za to je maj idealen, severni medvedi.
8. Madagaskar: Otok ob vzhodni afriški obali je skoraj kot svet zase z izobiljem endemičnih vrst. Z aprilom kot prvim mesecem v letu, ko se ga splača obiskati, saj tedaj napoči začetek suhe sezone, vrata pa začnejo na stežaj odpirati tamkajšnji nacionalni parki. Ker pa je to komaj začetek turistične sezone, si lahko obetate nižje cene. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije