VOJNA V UKRAJINI

Putinove sile napredujejo, Severodonecku grozi humanitarna katastrofa

Če bi ga Rusija v celoti zavzela, bi dejansko prevzela nadzor nad regijo Lugansk.
Fotografija: FOTO: Carlos Barria, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Carlos Barria, Reuters

Ruske sile so zasedle polovico Severodonecka, je danes dejal vodja ukrajinske lokalne vojaške uprave Oleksandr Strjuk, poroča britanska mreža BBC. Strjuk je pred tem izjavil, da sta dve tretjini Severodonecka obdani z ruskimi silami, 90 odstotkov stavb pa je poškodovanih ali porušenih.

Preberite še: 

image_alt
Putin obiskal poškodovane vojake in jim napovedal nepričakovano (VIDEO)

»Fronta je presekala mesto na dve polovici,« je dejal na ukrajinski televiziji.

Guverner regije Lugansk Sergij Gajdaj pa je zvečer sporočil, da so ruske sile zadele rezervoar z dušikovo kislino v kemični tovarni v mestu. Ljudi je pozval, naj ostanejo v zakloniščih, saj kislina draži dihala.

Vodilna mednarodna agencija za pomoč opozarja, da postajajo humanitarne razmere v mestu vse bolj katastrofalne. »Bojimo se, da je v mestu v navzkrižnem ognju še vedno do 12.000 civilistov, ki nimajo zadostnega dostopa do vode, hrane, zdravil ali elektrike,« je opozoril generalni sekretar Norveškega sveta za begunce (NRC) Jan Egeland.

Severodoneck je pred vojno štel okoli 100.000 prebivalcev in je najvzhodnejše mesto v Ukrajini, ki je še vedno v ukrajinskih rokah. Če bi ga Rusija zavzela, bi dejansko prevzela nadzor nad regijo Lugansk.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije