JASNA VIZIJA

Pri 18 je najmlajši temnopolti župan v ZDA

Jaylen Smith je bil predsednik dijaške skupnosti, zdaj študira pravo. Prepričal z jasno vizijo za domači kraj.
Fotografija: Za vstop v politiko nikoli ni prezgodaj, je prepričan najstnik.
Odpri galerijo
Za vstop v politiko nikoli ni prezgodaj, je prepričan najstnik.

Lokalne volitve niso postregle s presenečenji le pri nas, odprtih ust so ostali tudi ponekod čez lužo. Tudi v ZDA so pred dnevi izbirali nove župane, največ pozornosti pa priteguje Jaylen Smith iz mesteca Earle v zvezni državi Arkansas: ugledni položaj je zasedel pri rosnih 18 letih, poleg tega je najmlajši temnopolti župan v ameriški zgodovini.

Načrtuje prenovo mesta

V bitki je zanesljivo premagal protikandidata, sanitarnega inšpektorja in policijskega poročnika, mesto s 1800 prebivalci mu je tako izkazalo veliko čast: prepričal je z mladostno svežino, jasno vizijo in željo, da bi izboljšal življenje v svojem domačem kraju, poročajo tamkajšnji mediji. Da je garač in izjemno odgovoren, so ga opevali že v srednji šoli, na kateri je seveda maturiral z odliko in se brez težav vpisal na študij prava na univerzi Arkansas State University Mid-South. Ob zgodovinski zmagi se je zahvalil staršem za neomajno podporo in zaupanje ter nekdanjim in zdajšnjim sošolcem za dragoceno spodbudo ter pristavil, da so občutki neverjetni, a da slavil ne bo predolgo, saj da je treba nemudoma zavihati rokave in se zakopati v delo, ki ga pač ni malo. »Želim pomagati skupnosti, v kateri sem odraščal, da bi skupaj napredovali in si ustvarili boljši jutri,« je medijem povedal Jaylen, ki so ga ob kandidaturi podprli tudi župani sosednjih mest, saj je vseskozi kazal izjemne sposobnosti, ki jih imajo lahko le veliki vodje. Mimogrede, že v srednji šoli je bil nadvse uspešen predsednik dijaške skupnosti, ki je pri šolnikih izpogajal številne ugodnosti za vrstnike.

Za vstop v politiko nikoli ni prezgodaj, je prepričan najstnik.
Za vstop v politiko nikoli ni prezgodaj, je prepričan najstnik.

In kakšni so njegovi načrti za Earle? Želi si celostne prenove mesta, vključno z novim kanalizacijskim sistemom in z odstranitvijo propadajočih in nevarnih stavb, reorganizacijo tamkajšnje policije, novimi delovnimi mesti za mlade in odprtjem novih živilskih trgovin, ki jih v majhnem mestu ni, zaradi česar se morajo prebivalci po osnovne potrebščine voziti v sosednje kraje, kar pa mnogim, predvsem starejšim, povzroča preglavice, saj nimajo lastnega prevoznega sredstva. »Od nekdaj sem si želel vstopiti v politiko, zakaj bi čakal še tri, štiri desetletja, če lahko marsikaj storim še danes!« je še sklenil Jaylen, ki kljub velikanski odgovornosti ne namerava obesiti študija na klin, saj si želi tudi poklica državnega tožilca.

Jaylen sicer ni najmlajši župan v zgodovini ZDA, leta 2005 je 18-letni Michael Sessions prevzel vodenje mesta Hillsdale v Michiganu, in to še pred maturo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije