NAJSTAREJŠA ZEMLJANKA

Pri 117 letih se rada sladka s tortami

Julia Flores Colque je najstarejša prebivalka tega sveta. Ker Bolivija ni oddala vloge, je Guinnessova knjiga rekordov ne upošteva.
Fotografija: Julia Flores Colque kljub častitljivi starosti še vedno rada zabrenka na čarango.
Odpri galerijo
Julia Flores Colque kljub častitljivi starosti še vedno rada zabrenka na čarango.

Menda je najstarejša ženska ta hip na svetu ženička iz Bolivije, kot smo na kratko poročali že včeraj – ime ji je Julia Flores Colque. Uradno naj bi že kmalu praznovala težko verjetnih 118 let!

Še vedno pripoveduje in prepeva v svojem avtohtonem jeziku kečua in rada brenka v svojem podeželskem kraju Sacaba na majceno andsko kitaro, bolj znano kot čarango.

V fantastično dolgem življenju je bila priča dvema svetovnima vojnama pa revolucijama v rodni Boliviji in popolnem preoblikovanju svojega domačega mesta, ki se je v petih desetletjih iz malo večje vasi s 3000 prebivalci prelevilo v živahno mesto, ki danes šteje že več kot 175.000 ljudi.

Njen uradni dokument jasno pokaže, kdo je najstarejši na tem svetu!
Njen uradni dokument jasno pokaže, kdo je najstarejši na tem svetu!

Njena osebna izkaznica jasno izpričuje, da se je Julia Flores Colque rodila 26. oktobra 1900, in sicer v rudarskem taborišču visoko v bolivijskih gorah.

V starosti 117 let in deset mesecev je zanesljivo najstarejša ženska v Andih, bržkone je najstarejša še živa oseba na svetu.
Toda komisija, ki beleži Guinnessove svetovne rekorde, za zdaj še ni vpisala njenega. Povedali so, da še niso prejeli prav nobene vloge za njo, gospa Flores Colque je resnično stara in neuradna rekorderka, uradna pač še ni. Da obstaja Guinnessova knjiga rekordov, stoletnica še ni slišala.


Julia Flores Colque v teh dneh uživa v družbi svojih psov, mačk in množice piščancev. Za svoja leta je neverjetno živahna in polna življenja, rada se oblizuje ob dobrih tortah. Vsakega, ki pride k njej na obisk, se izjemno razveseli. Živi s svojo 65-letno vnukinjo Agustino Berno.

Flores Colque je novinarjem zadnjič povedala: »Če bi mi kdo rekel, da prihajate, bi malo povadila in se poskušala spomniti čim več pesmi.«

Odraščala, je razodevala, je med ovcami in lamami v bolivijskem visokogorju, vse dokler se v najstniških letih ni preselia v dolino, tam je začela prodajati sadje in zelenjavo.

Neznansko ima rada mačke.
Neznansko ima rada mačke.

Prodaja vrtnin je postala njen glavni vir preživetja. Še vedno se zdravo prehranjuje, čeprav se občasno razvaja s torto in kozarcem kokakole. Nikoli se ni poročila in ni imela otrok.

Prejšnja svetovna najstarejša oseba, 117-letna Japonka, je umrla v začetku tega leta. Nabi Tajima se je rodila 4. avgusta 1900. Njena nedavna smrt je Julio Flores Colque ustoličila kot najstarejšo še živečo osebo na svetu. Četudi rojstni listi v Boliviji niso obstajali vse do leta 1940, so s pomočjo tamkajšnje župnije slednjič iz krstnega lista vendarle potrdili, da je rojena daljnega 26. oktobra 1900. Osebno izkaznico ji je zato še enkrat potrdila bolivijska vlada. Njena siceršnja dolgoživost je presenetljiva, sploh če govorimo o Boliviji, kjer je prisotna, po podatkih OZN za Latinsko Ameriko in Karibe, še vedno ena najvišjih stopenj smrtnosti v Južni Ameriki. Mestna občina, ki ji pripada, medtem Flores Colquejevo že predstavlja kot njihovo živo dediščino. Slednja je prispevala k ureditvi njenega bivališča, zunanjega stranišča, dvorišča in stezice, tako da lahko stoletnica zdaj varno odmaršira na veliko potrebo tudi ponoči.


Še pred nekaj leti je živahno hodila, potem je padla in si poškodovala hrbet. Zdravnik ji je prerokoval najslabše, a mu je dokazala mu je, da se je zelo motil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije