NJEGOVA BOLEČINA

Predsednik Evropske komisije trpi zaradi nas in Hrvatov

Jean-Claude Juncker je ponovil, da morajo države zahodnega Balkana nujno urediti vse mejne spore, preden postanejo članice.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

MÜNCHEN – Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v govoru na varnostni konferenci v Münchnu ponovil, da morajo države zahodnega Balkana urediti vsa mejna vprašanja, preden se bodo pridružile EU. Pri tem je pripomnil, da trenutno »zelo trpi« zaradi mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško. »Namesto da bi vprašanje rešili, preden sta Slovenija in Hrvaška vstopili v EU, se je to raje predalo mednarodnemu arbitražnemu sodišču. Sodišče je odločilo, ampak strani se ne moreta uskladiti, kako s to arbitražno razsodbo ravnati,« je dejal in dodal, da tega ne želi doživeti še enkrat. Ponovil je, da morajo države zahodnega Balkana nujno urediti vse mejne spore, preden postanejo članice.

Hrvaška za mednarodno sodišče

Kot pa je danes na konferenci menila hrvaška zunanja ministrica Marija Burić Pejčinović, je spore o meji med državami jugovzhodne Evrope, ki jih ne bi bilo mogoče rešiti dvostransko, boljše prepustiti mednarodnim sodiščem kot pa arbitraži.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije