RUSIJA

Poskus atentata na Putina s 17 kilogrami eksploziva: Kremelj to skriva kot strogo skrivnost

Nemški Bild je objavil podrobnosti domnevnega atentata na Vladimirja Putina z dronom.
Fotografija: Vladimir Putin. FOTO: Mikhail Klimentyev, Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin. FOTO: Mikhail Klimentyev, Sputnik Via Reuters

Ukrajinska tajna služba naj bi v nedeljo poskušala ubiti ruskega predsednika Vladimirja Putina z dronom kamikaze, poroča nemški Bild. Poskus atentata ni uspel, ruske oblasti pa naj bi dogodek skrivale.

V Ukrajini naj bi tako v nedeljo popoldne vzletel dron UJ-22 – gre za najsodobnejši ukrajinski dron s srednjim dosegom do 800 kilometrov. Njegova tarča naj bi bil na novo zgrajeni industrijski park v bližini Moskve, ki leži 500 kilometrov od Ukrajine. S posnetkov je razvidno, da je bilo na dronu 30 eksplozivnih blokov C4 s skupno težo 17 kilogramov. Eksplozivne naboje M112 med drugim uporabljajo Američani in Kanadčani.

Odgovornost za domnevni atentat je v pismu prevzel ukrajinski aktivist Jurij Romanenko, ki naj bi bil tesno povezan s kijevskimi obveščevalnimi službami: »Prejšnji teden so naši obveščevalci prejeli informacije o Putinovem potovanju v industrijski park Rudnevo. V skladu s tem je poletel naš dron kamikaze, ki je preletel vso protizračno obrambo Ruske federacije in strmoglavil nedaleč od industrijskega parka.« O strmoglavljenju drona v bližini vasi Voroskogo je poročalo tudi več zasebnih ruskih medijev.

Toda ali je Putin v času načrtovanega atentata res želel obiskati industrijski park? Putinov osebni dopisnik iz Kremlja Pavel Zarubin je v nedeljo zjutraj res povedal, da namerava predsednik obiskati industrijski park v Moskvi, vendar ni izdal, kdaj točno. Prav tako ni jasno, ali je Putin industrijski park želel obiskati v nedeljo ali šele v ponedeljek – iz varnostnih razlogov se Putinovi obiski včasih izvedejo dan pred napovedjo. Očitno ga do danes ni bilo. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v ponedeljek dejal: »Ruski predsednik Vladimir Putin dela v Kremlju. Vodja države ne načrtuje večjih javnih dogodkov.«

image_alt
Wagnerjevci ustavili topniški ogenj v najbolj brutalni bitki. Ne boste verjeli, kaj je razlog.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije