PEKING

Poglejte, kako je videti, ko se srečata Putin in Orban (FOTO)

Ruski predsednik se v kitajski prestolnici udeležuje tretjega vrha pobude Pas in pot, na katerem pričakujejo predstavnike približno 130 držav.
Fotografija: Stisnila sta roki. FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
Stisnila sta roki. FOTO: Sputnik Via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Pekingu na srečanju z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, ki si kljub ruski agresiji proti Ukrajini prizadeva ohraniti vezi z Moskvo, izrazil zadovoljstvo, da ima z Madžarsko sogovornika v Evropi. Putin, ki se udeležuje vrha Pas in pot, se bo v sredo srečal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom.

Viktor Orban. FOTO: Sputnik Via Reuters
Viktor Orban. FOTO: Sputnik Via Reuters

Voditelja sta se med drugim pogovarjala o dobavi plina in nafte ter o jedrski energiji, je povedal Orbanov tiskovni predstavnik. Na podlagi pogodbe iz leta 2014 ruski energetski velikan Rosatom namreč gradi nuklearko na Madžarskem.

Orban je izpostavil, da njegova vlada nikdar ni želela nasprotovati Rusiji in poskuša rešiti dvostranske stike.

Madžarska želi po Orbanovih besedah nadaljevati gospodarsko sodelovanje z Rusijo. Ruski državni mediji so objavili tudi posnetek madžarskega zunanjega ministra Petra Szijjarta na srečanju z izvršnim direktorjem ruskega Gazproma Aleksejem Millerjem.

Putin se v kitajski prestolnici udeležuje tretjega vrha pobude Pas in pot, na katerem pričakujejo predstavnike približno 130 držav.

Vladimir Putin. FOTO: Sputnik Via Reuters
Vladimir Putin. FOTO: Sputnik Via Reuters

Vladimir Putin in Viktor Orban. FOTO: Sputnik Via Reuters
Vladimir Putin in Viktor Orban. FOTO: Sputnik Via Reuters

Gre za ambiciozen načrt kitajskega predsednika Xi Jinpinga o velikih investicijah v infrastrukturo, s katerimi bi se izboljšale prometne povezave znotraj Azije ter med Azijo in Evropo.

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije