KRASNA DRŽAVA Z NAPAKO

Otočani pred morjem bežijo v Avstralijo

Tuvalu bo čez 80 let povsem neprimeren za bivanje. Na otočju živi okoli 11.000 ljudi.
Fotografija: Tihomorskemu arhipelagu prihodnost ni naklonjena. FOTO: Dmitry Malov/Getty Images
Odpri galerijo
Tihomorskemu arhipelagu prihodnost ni naklonjena. FOTO: Dmitry Malov/Getty Images

Prebivalcem tihomorskega otočja Tuvalu bo zaradi rastoče gladine morja omogočena selitev v Avstralijo, v zameno pa bo ta imela nadzor nad varnostno politiko otočja. V skladu s sporazumom, ki ga je predstavil avstralski premier Anthony Albanese, bo avstralski vizum prejelo 280 Tuvalujcev na leto. Dogovor predvideva posebni vizum, ki bo prebivalcem Tuvaluja omogočil, da živijo, delajo in se izobražujejo v Avstraliji. Na otočju, ki je skoraj 3500 kilometrov od Avstralije, živi okoli 11.000 ljudi.

V zameno bo Avstralija dobila pravico veta na varnostne dogovore s tretjimi državami, hkrati se je zavezala, da bo pomagala Tuvaluju v primeru naravnih nesreč, pandemij ali vojaških agresij. Albanese je povedal, da gre za najpomembnejši dogovor s katero od tihomorskih držav. Premier Tuvaluja Kausea Natano ga je označil kot žarek upanja.

Avstralski premier Anthony Albanese bo pomagal prebivalcem Tuvaluja. V zameno bodo imeli nadzor nad varnostno politiko otočja. FOTO: Reuters
Avstralski premier Anthony Albanese bo pomagal prebivalcem Tuvaluja. V zameno bodo imeli nadzor nad varnostno politiko otočja. FOTO: Reuters

Najvišji vrh meri komaj 4,6 metra

Sporazum je bil sklenjen v času, ko je Tuvalu vse bolj ogrožen zaradi dviga gladine morja, ki ga povzroča globalno segrevanje. Otočje meri 26 kvadratnih kilometrov, povprečna nadmorska višina devetih otokov je dva metra. Najvišji vrh meri komaj 4,6 metra. Tamkajšnje prebivalce zaradi podnebnih sprememb vse bolj ogrožajo tudi tropski cikloni in suše. Po mnenju strokovnjakov bi bil lahko arhipelag že čez 80 let povsem neprimeren za bivanje.

Gre za prvi tovrstni sporazum med Avstralijo in katero od tihomorskih držav. Več otočij ima sicer podobne dogovore z ZDA oziroma Novo Zelandijo. Enega takšnih, gre za varnostni sporazum, ki ga je Peking sklenil lani s Salomonovi otoki, je Albanesejev predhodnik Scott Morrison označil za »resnično tveganje« za Avstralijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije