VREDEN 162 MILIJONOV EVROV

Odpira se eden najbolj ambicioznih muzejskih projektov

V madridskem muzeju več kot 640 predmetov iz zbirk španskih monarhov.
Fotografija: Razstavljeni predmeti pripovedujejo petstoletno zgodbo Španije in njenih vladarjev. FOTO: Patrimonio Nacional
Odpri galerijo
Razstavljeni predmeti pripovedujejo petstoletno zgodbo Španije in njenih vladarjev. FOTO: Patrimonio Nacional

Ideja o muzeju, v katerem bi javnosti na ogled postavili zaklade, ki so jih skozi stoletja zbrali španski monarhi, se je kalila desetletja. Zamisel o galeriji, kjer bi prostor dobile neprecenljive tapiserije in kočije španskega plemstva, je vzniknila že v času druge španske republike, a je načrte prekinila državljanska vojna in Francova diktatura, ki ji je sledila. Zeleno luč za nov muzej, ki bi pobožal čute ljubiteljev stare umetnosti, je španska vlada prižgala leta 1998, a se je spet vmešala usoda, od finančne krize do pandemije covida. Eden najbolj ambicioznih muzejskih projektov Španije, vreden 162 milijonov evrov, bo po vseh preprekah zdaj vendarle odprl vrata. Muzej nasproti kraljeve palače v Madridu bo že 29. junija pozdravil prve obiskovalce, ki bodo pasli oči na več kot 640 eksponatih. Večine teh javnost še nikoli ni videla.

Muzej, ki ga upravlja španski inštitut za nacionalno dediščino Patrimonio Nacional, je pod svojo streho zbral eksponate iz 19 kraljevih palač in 10 samostanov. »V nasprotju z drugimi muzeji ta ne bo posvečen zgolj slikam ali kipom. Zbirka bo raznolika, saj bodo na ogled najrazličnejši predmeti iz kraljevskih zbirk, od tapiserij, pohištva in kočij, do slik, glasbenih instrumentov, posodja in pribora,« pravi Ana de la Cueva iz Patrimonio Nacional. »Skozi predmete boste videli zgodovino Španije.« Predmeti v več razstavnih prostorih bodo zajeli obdobje petih stoletij, od obdobja Habsburžanov in Bourbonske dinastije do Španije 20. stoletja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije