IZGANJALKE DIPLOMATOV

Odločitev je padla: Ruse bodo izgnali, Slovenija jih ne bo

14 članic EU se je zaradi afere Skripal odločilo za izgon ruskih diplomatov.
Fotografija: Odločitev nekaterih držav EU je padla. FOTO: Dan Kitwood, Getty Images
Odpri galerijo
Odločitev nekaterih držav EU je padla. FOTO: Dan Kitwood, Getty Images

BERLIN – Nemčija, Francija in Poljska so napovedale izgon štirih ruskih diplomatov zaradi domnevne ruske vpletenosti v napad z živčnim plinom v Veliki Britaniji. Po dva diplomata bosta izgnali tudi Italija in Danska, ukrepu pa se pridružujejo tudi druge evropske države. Po besedah predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska jih je skupaj 14. Kot poročata nemška tiskovna agencija dpa in francoska AFP, so se Nemčija, Francija in Poljska odločile izgnati po štiri ruske diplomate, ki službujejo pri njih. Za odhod bodo imeli sedem dni časa. Ukrepu so se pridružile tudi Litva, Latvija in Estonija. Z italijanskega zunanjega ministrstva so sporočili, da bo Italija izgnala dva ruska diplomata, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Podobno so se za izgon dveh ruskih diplomatov odločili v Københavnu.

Tudi Ukrajina se je odločila tako

Izgonu ruskih diplomatov se je pridružila tudi Ukrajina; kot je napovedal ukrajinski predsednik Petro Porošenko, jih bo moralo državo zapustiti 13. Za izgon ruskih diplomatov so se odločile tudi ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump je odredil izgon 60 ruskih domnevnih vohunov in zaprtje ruskega konzulata v Seattlu.

Gre za odziv na napad z živčnim strupom na ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v britanskem Salisburyju 4. marca, za kar Britanci obtožujejo Moskvo. Ta sicer vsakršno vpletenost v napad zanika.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije