PORAST

Naključje? V Parizu je znamenita cerkev gorela že marca

V zadnjem mesecu so v Franciji zabeležili številne napade na katoliške cerkve.
Fotografija: Notre dame pred in po požaru. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Notre dame pred in po požaru. FOTO: Reuters

PARIZ –»V Franciji je v porastu sovraštvo do Cerkve in njenih simbolov. Zdi se, kot da gre za boj proti krščanstvu in simbolom krščanstva,« je nedavno dejal izvršni direktor Observatorija za netoleranco in diskriminacijo krščanstva v Evropi Ellen Fantini.


V letošnjem letu so zabeležili več napadov na krščanske cerkve in njene simbole kot v primerljivem obdobju lani. Francija se je tako soočila z več poskusi požiga in uničenja sakralnih objektov. Vandali so uničevali kipe, obeležja in križe, tuje jim ni bilo celo mazanje križa s človeškimi izločki.

Marca je požigalec napadel znamenito cerkev St. Sulpice

Sredi marca so neznanci zanetili požar v znameniti cerkvi St. Sulpice v Parizu, kjer so med drugim snemali prizore za film po knjižni uspešnici Dana Browna Da Vincijeva šifra. Kot poroča Le Parisien nihče ni bil ranjen, gasilci pa so še pravi čas pogasili požar. Šlo naj bi za požig. Z ognjem, ki je uničil vhodna vrata ter notranje stopnišče, se je spopadalo 20 gasilcev, poroča francoska televizijska postaja BFM TV. Lokalni mediji poročajo, da nesreča ni terjala žrtev, saj so gasilci pravočasno evakuirali prisotne. 

Cerkev St. Sulpice sodi med največje cerkvene zgradbe v Parizu, zgrajena pa je bila v 17. stoletju. S 113 metri dolžine, 58 metri širine in 34 metri višine se uvršča na drugo mesto, v francoski prestolnici je tako večja le še slavna katedrala Notre Dame.

Samo mesec dni kasneje skoraj do tal pogori Notre Dame. Ali gre za naključje, bo pokazala preiskava. 


V marcu je »padel« kip Device Marije v cerkvi v Hoillesu, prav tako so uničili križ na oltarju. Februarja so nepridipravi zažgali del oltarja v katedrali v Lavaurju in uničili kipe svetnikov. Podoben prizor je bil v cerkvi v Nimesu.


Samo v enem mesecu letos so v Franciji zabeležili 47 napadov na katoliške cerkve. »To so napadi na simbole krščanstva, ki so za vernike res pomembni. Uničenje pomeni za njih osebni napad na katolištvo in krščanstvo, bolj kot slogani in grafiti na obličjih cerkve,« je še dejal Fantini.

Preberite še:

Francija v šoku: gori simbol Pariza
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije