Največja majevska konstrukcija

Izjemno pomembno odkritje v mehiški zvezni državi Tabasco. V tistem času v majevski civilizaciji še ni bilo družbene delitve.
Fotografija: Aguada Fenix je največji kompleks. FOTOGRAFIJI: Reuters
Odpri galerijo
Aguada Fenix je največji kompleks. FOTOGRAFIJI: Reuters

Najstarejša doslej znana monumentalna konstrukcija na območju, ki so ga poseljevali Maji, obenem pa največja iz celotnega španskega obdobja, se spektakularni najdbi klanjajo arheologi in zgodovinarji v reviji Nature. Na jugu Mehike, v zvezni državi Tabasco, so pod taktirko arheologa Takešija Inomate z univerze v Arizoni namreč odkrili veličastni kompleks iz majevske kulture, strukturo pa sestavlja 21 manjših zgradb različnih velikosti.
 

Povezani v skupnosti


Največji je Aguada Fenix, kot so ga poimenovali: star naj bi bil približno 3000 let, dolg je kar 1,4 kilometra in širok 400 metrov. Celotno konstrukcijo so zaznali z metodo lidar, ki omogoča daljinsko merjenje zemeljskega površja z laserjem in izdelavo zelo natančnega, tridimenzionalnega digitalnega modela reliefa. Tega zdaj sestavljajo pravokotne planote, ki tečejo od severa proti jugu, z vrsto gomil, gradnja pa se je najverjetneje začela okoli leta 1000 pred našim štetjem, leta 750 pred našim štetjem pa je bil kompleks verjetno že zapuščen.
Območje so pregledali z natančno lasersko metodo in odkrili izjemno konstrukcijo.
Območje so pregledali z natančno lasersko metodo in odkrili izjemno konstrukcijo.

Kot sklepa mednarodna ekipa arheologov pod vodstvom Inomate, ki območje ob meji z Gvatemalo prečesava že dve leti, v majevski kulturi takrat še ni bilo družbenih razredov in hierarhije, saj v odkriti strukturi niso zasledili niti enega spomenika, prestola ali drugega simbola moči, ki so zaznamovali številne templje v poznejših majevskih generacijah.


Strokovnjaki tako ugotavljajo, da je bil duh sodelovanja v skupnosti zelo močan in da so se Maji lotevali zahtevnih in obsežnih gradenj še pred nastopom elite. Majevska kultura je sicer razcvet doživela med letoma 200 in 800 našega štetja. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije