ZANIMIVO ODKRITJE

Na Zemlji morda odkrili delce predmeta nezemljanov

V to trdno verjame znani harvardski fizik Avi Loeb. Kroglice so našli junija in jih nekaj že analizirali.
Fotografija: Slika je simbolična FOTO: Fotokita Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Slika je simbolična FOTO: Fotokita Getty Images/istockphoto

Leta 2014 je na obalo Papue Nove Gvineje v Tihem oceanu treščil predmet, ki je še najbolj spominjal na meteorit. Njegove delce je junija letos iz morja potegnil profesor ameriške univerze Harvard Avi Loeb. Po temeljiti analizi fizik meni, da gre morda za delce predmeta, ki so ga ustvarili nezemljani. Ekipa raziskovalcev je našla približno 700 kovinskih kroglic. Analizirali so jih 57 in ugotovili, da sestava ni podobna nobenemu izdelku, kar jih je kdaj naredila človeška roka.

Znanstveniki še niso prepričani, ali gre za naravno ali izdelano tvorbo, zagotavljajo pa, da predmet ni nastal v našem osončju. Do tega odkritja je prišel član raziskovalne ekipe, priznani geolog Stein Jacobsen. »Stein je zelo konservativen in profesionalen geokemik svetovnega slovesa. Nobenih razlogov za pristranskost ni imel, pričakoval je, da bo odkril znane elemente, ki jih najdemo v našem sončnem sistemu,« pravi Loeb, prepričan, da rezultati ne morejo biti prirejeni.

Že leta zagovarja tezo

Analiza je pokazala, da je v najdenih delcih veliko berilija, lantana in urana ter manjše količine elementov, ki se vežejo na železo, kot je renij – eden najredkejših elementov na Zemlji. Čeprav vse najdemo tudi na našem planetu, kombinacija ni podobna nobeni zlitini na Zemlji, Luni, Marsu ali naravnim meteoritom, ki so do zdaj padli na naš planet.

Loeb že leta zagovarja tezo, da je tehnologija iz drugih osončij morda že med nami. Že leta 2017 je izjavil, da so objekt po imenu Oumuamua, ki je prečkal naš sončni sistem, morda izdelali nezemljani. Preostala znanstvena srenja je menila, da gre za naravni pojav. Loeb odtlej še bolj zavzeto išče dokaze za nezemeljsko tehnologijo na našem planetu. Leta 2021 je izdal knjigo, v kateri predstavlja svoje argumente za tezo, da so Oumuamuo izdelali nezemljani. Znanstvenih kolegov pa niti s tem še ni prepričal. Morda pa mu bo uspelo z zadnjim odkritjem.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije