TIBET

Marihuana izvira s tibetanske planote

Konoplja je stara 28 milijonov let. Kot drogo jo uporabljajo že najmanj 2700 let.
Fotografija: Marihuana je začela rasti na območju jezera Činghaj, stara je 28 milijonov let.
Odpri galerijo
Marihuana je začela rasti na območju jezera Činghaj, stara je 28 milijonov let.

Končno je znano, od kod prihaja marihuana. Raziskovalci sporočajo, da je stara 28 milijonov let, njen izvor pa je tibetanska planota, tri kilometre nad morjem. To je še posebno zanimivo ob nedavnem odkritju, da so naši predniki denisovanci živeli na Tibetu pred 160.000 leti. No, to še ne pomeni, da so jo tudi uporabljali, pa vendarle.
Marihuana je začela rasti na območju jezera Činghaj, stara je 28 milijonov let.
Marihuana je začela rasti na območju jezera Činghaj, stara je 28 milijonov let.

Ljudje so, pravijo strokovnjaki, kanabis kot drogo uporabljali že najmanj pred 2700 leti. Raziskovalci so analizirali fosilne ostanke cvetnega prahu rastline, ki se je v tisočletjih počasi razpršila po Evropi, Kitajski in Indiji. Dolgo je sicer že znano, da kanabis izvira iz osrednje Azije, a natančna lokacija je bila doslej neznana.


Skupina raziskovalcev pod vodstvom univerze v ameriški zvezni državi Vermont je proučila 155 obstoječih študij o fosilnih ostankih pelodov iz Azije, da bi »določili evolucijsko in s človekom povezano zgodovino kanabisa v Aziji«, kot so zapisali avtorji.

Torej določili arheološke in geološke kraje v Aziji, kjer so našli cvetni prah kanabisa. Proučili so genetske analize in fosilne ostanke ter natančno določili izvor rastline: rasti je začela pred 28 milijoni let na območju jezera Činghaj, ki leži na severovzhodnem robu tibetanske planote.


Tibetanska planota je nastala pred približno 50 milijoni let, ko je indijska tektonska plošča trčila ob evrazijsko in ustvarila Himalajo – ta se zaradi premikanja plošč še zdaj vsako leto dvigne za nekaj milimetrov. Planota na jugozahodu Kitajske je visoka 4500 metrov, jezero leži na 3000 metrih. Ni čudno, da tej gorski pokrajini pogosto pravimo streha sveta: vseh 14 vrhov na svetu, višjih od 8000 metrov, leži prav tam. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije