MRAVLJE

Majhne, a močne kot Herkul

Indonezijski fotograf Eko Adiyanto na vrtu redno spremlja mravlje. 
Fotografija: Tako je mravlja nosila sadež.
Odpri galerijo
Tako je mravlja nosila sadež.

Ko boste morali naslednjič dvigniti katero težko stvar in se boste ob tem pošteno kremžili, se spomnite na prave supermravlje iz Indonezije. Te 5 miligramov težke žuželke namreč lahko zaradi posebno razvitih mišic nosijo predmete, ki so do 100-krat težji! Za dvig 12-tonskega dvonadstropnega avtobusa bi se moralo združiti 24 milijonov mravelj. Za lažjo predstavo povejmo, da bi to v primeru človeka pomenilo, da bi ta lahko dvignil 4,5 tone oziroma tri avtomobile.
Mravlje so tudi mojstrice timskega dela.
Mravlje so tudi mojstrice timskega dela.

Nad njihovo supermočjo je povsem navdušen indonezijski fotograf Eko Adiyanto, ki te majhne živalce redno opazuje na svojem vrtu na Zahodni Javi. Nazadnje je v objektiv ujel mravlje, ki so na svojih glavah nosile sadež. »Fotografija prikazuje, kako močne so mravlje in kako dobro znajo opravljati timsko delo. Četudi so tako majhne, so izjemno močne in znajo delati skupaj. Zelo sem vesel, da sem lahko to posnel,« je dejal Adiyanto, ki je lani denimo spremljal mravljo, ki je nosila mrtvo čebelo, na pomoč pa so ji takoj priskočile druge.

Mravlje sicer na Zemlji obstajajo že več kot 130 milijonov let, najdemo jih lahko po vsem svetu razen na Antarktiki, Grenlandiji in na nekaterih odročnih otokih. Zanje je značilno, da imajo dva želodca, in sicer enega za prebavljanje hrane za lastne potrebe, drugega pa za shranjevanje hrane za druge mravlje. So brez pljuč, kisik v njihovo telo vstopa prek majhnih por. Za mravlje vojakinje je značilno, da imajo posebno razvite mišice, matica pa ima večji trebuh, da lahko skrbi za potomstvo oziroma za preživetje kolonije.


Življenjska doba samca je zelo kratka, saj živi le dan ali dva, matica pa lahko tudi do 30 let. Glavna značilnost teh živali je, da so organizirane v kolonije in da je od njihove telesne zgradbe odvisno, kakšno delo bodo opravljale v koloniji oziroma v katero kasto bodo uvrščene. .

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije