RAZKRITO

Končno znano, kdo je sestrelil malezijsko letalo

Moskva je do zdaj odločno zanikala vpletenost.
Fotografija: Zgodilo se je leta 2014 nad Ukrajino. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Zgodilo se je leta 2014 nad Ukrajino. FOTO: Reuters

UTRECHT – Mednarodni preiskovalci so objavili, da je bila raketa, ki je leta 2014 zakrivila strmoglavljenje malezijskega potniškega letala nad vzhodno Ukrajino, iz brigade ruske vojske. Po ugotovitvah preiskovalcev je bila raketa buk telar v lasti 53. protizračne raketne brigade iz Kurska v Rusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je danes na novinarski konferenci na Nizozemskem dejal eden od vodilnih preiskovalcev, Nizozemec Wilbert Paulissen, je 53. brigada del ruskih oboroženih sil.

Vodja preiskovalcev Fred Westerbeke je še dejal, da je preiskava zdaj v zaključni fazi, a hkrati opozoril, da je treba končati še nekaj dela. Dodal je, da so preiskovalci v zadnjih letih pridobili veliko dokazov, a še niso tako daleč, da bi izdali obtožnice.

Letalo je sestrelila Rusija

Preiskovalci so že v preteklosti ugotovili, da je letalo sestrelila raketa, ki je bila izstreljena iz ruskega buk raketnega sistema, ki so ga na vzhod Ukrajine pripeljali iz Rusije. Raketa naj bi bila izstreljena z ozemlja v Ukrajini pod nadzorom proruskih upornikov, niso pa neposredno povedali, kdo je raketo posedoval. Moskva je do zdaj vztrajno zavračala vpletenost.

Mednarodna preiskava je potekala pod vodstvom Nizozemske in se je osredotočila na okoli 100 ljudi, ki so osumljeni, da so odigrali aktivno vlogo v strmoglavljenju letala. Preiskovalci sicer še niso objavili imena nobenega od osumljencev.

V Kuala Lumpur niso nikoli prišli

Malezijsko potniško letalo je bilo na vzhodu Ukrajine sestreljeno 17. julija 2014. Bilo je na letu iz Amsterdama v malezijsko prestolnico Kuala Lumpur. Umrlo je vseh 298 ljudi. Na krovu letala so bili potniki iz 17 držav, med njimi Avstralci, Britanci, Malezijci in Indonezijci. Največ je bilo nizozemskih državljanov.

V skladu z dogovorom z državami, ki sodelujejo v preiskavi, bo sodni proces proti morebitnim obtoženim potekal na Nizozemskem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije