SOMALIJA

FOTO: Eksplodiralo je, številni so obležali mrtvi

Odgovornost za napad so prevzeli islamski skrajneži.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

MOGADIŠ – Najmanj 32 ljudi, od tega najmanj 26 civilistov in šest teroristov, je bilo umrlo v somalijski prestolnici Mogadiš v eksploziji treh avtomobilov bomb blizu hotela, priljubljenega med vladnimi predstavniki in somalijsko elito, je sporočila policija. Odgovornost za napad je prevzela islamska militantna skupina Al Šabab.

Še najmanj 15 ljudi je bilo ranjenih, ko so pripadniki Al Šababa razstrelili dva avtomobila bombi pred hotelom Sahafi, kjer pogosto bivajo vladni predstavniki in drugi pripadniki elite v državi, je povedal policist Ali Hasan Kulmije. V eksploziji avtomobilov, polnih eksploziva, sta bila ubita tudi skrajneža, ki sta ju vozila. Štiri skrajneže, ki so hoteli vdreti v hotel, so ubili hotelski varnostniki. Tretji avtomobil bomba brez voznika je kasneje eksplodiral v bližnjem parku.

V silovitih eksplozijah so bile poškodovane bližnje stavbe, med njimi hotel Hayat in sedeža policije. Prometno križišče, kjer so odjeknile eksplozije, je tudi blizu močno varovanega letališča prestolnice.
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Al Šabab, z Al Kaido povezana skrajna islamistična milica, ki v Mogadišu redno izvaja samomorilske in druge napade na civiliste ter vladne in vojaške cilje, je prevzela odgovornost za napad. Skupina, ki si od leta 2007 prizadeva za strmoglavljenje somalijske mednarodno priznane vlade, je oktobra lani v Mogadišu izvedla najbolj smrtonosen napad, v katerem je bilo ubitih 500 ljudi.

Al Šabab želi v Somaliji vzpostaviti talibanom podoben režim. Napade izvaja tudi v Keniji in Ugandi, državah, ki imata vojake v 22.000-članskih silah Afriške unije v Somaliji. Čeprav so milico avgusta 2011 pregnali iz prestolnice, še vedno nadzira območja na podeželju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije