KONEC ŠOLSKEGA LETA

Dali so jima dva odstotka možnosti, da preživita, a čudežni deklici bosta kmalu praznovali sedmi rojstni dan

Siamski dvojčici, zraščeni z glavama, so med 11-urno operacijo ločili slabo leto po rojstvu.
Fotografija: Abby in Erin sta pravi borki. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Abby in Erin sta pravi borki. FOTO: Facebook

Konec julija 2016 sta v ameriški zvezni državi Severna Karolina na svet prijokali Abby in Erin Delaney, siamski dvojčici, zraščeni z glavama. Starši so se odločili, da ju ločijo, čeprav so jima zdravniki pripisali pičla dva odstotka možnosti za preživetje. Slabo leto pozneje je napočil čas za tvegano operacijo, trajala je 11 ur in bila je uspešna. Kljub temu je deklici čakalo dolgotrajno okrevanje, tako pediatri kot njuni starši pa so še mesece trepetali, ali bosta preživeli. Abby in Erin pa sta svetu pokazali, da sta pravi borki.

Za njima je prvo leto šolanja. FOTO: Facebook
Za njima je prvo leto šolanja. FOTO: Facebook

Živahni deklici

Ne le da sta preživeli, ravno te dni sta živahni deklici, ki bosta kmalu praznovali sedmi rojstni dan, uspešno zaključili prvi razred. »Ko sva ju gledala na podelitvi diplom, se mi je zdelo, da sanjam. Prav zares, niti v najbolj optimističnih trenutkih si nisem mislila, da bom kdaj doživela ta dan,« je lokalnim medijem ganjena povedala njuna 33-letna mama, ki je dvojčici rodila v 30. tednu nosečnosti. Deklici se sicer razvijata nekoliko počasneje kot vrstniki, a starši so prepričani, da lahko v življenju dosežeta vse, kar si bosta zamislili. »Ne vemo, kako se bosta razvijali v prihodnje, povsem mogoče je, da bosta kmalu dohiteli vrstnike. Ali pa tudi ne. Kar koli že bo, za naju je zgolj dejstvo, da sta tu, živi in tako veseli, pravi čudež,« je še dejala Heather Delaney.

Po porodu so ji strokovnjaki v porodnišnici povedali, da so možnosti, da se rodijo siamski dvojčki, združeni z glavo, ena proti 2,5 milijona, gre namreč za najbolj redko obliko zraščenosti siamskih dvojčkov. Večina, okrog 70 odstotkov, je ženskega spola, ker so tovrstni dvojčki enojajčni, je identičen tudi njihov genski zapis in pari so vedno istega spola. Možnost, da siamski dvojčki preživijo, je zelo majhna, okrog 40 odstotkov se jih mrtvih že rodi, nadaljnjih 33 odstotkov jih umre kmalu po rojstvu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije