SKRIVNOSTI IZ BELE HIŠE

Brez cenzure. Sodelavci o Trumpu: On je nor

V javnost pricurljale najiskrenejše podrobnosti iz dogajanja v Beli hiši. »On je idoit.« On je....
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Evan Vucci, AP
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Evan Vucci, AP

WASHINGTON – Nova knjiga znamenitega novinarja The Washington Posta Boba Woodwarda, ki no izšla prihodnji teden, razkriva nekaj dramatičnih vpogledov v vladanje predsednika ZDA Donalda Trumpa. Zapisi iz knjige so toliko zanimivejši, ker velja Woodward za resno ime v novinarstvu, hkrati pa je sodeloval v razkrivanju afere Watergate, ki je pripeljala do padca nekdanjega predsednika Richarda Nixona.

Z mize odmikali dokumente

Knjiga Strah: Trump v Beli hiši (Fear: Trump in the White House) je nastala po pogovoru s številnimi (predvsem anonimnimi) uradniki, ki so Woodwardu pripovedovali o vzdušju med zaposlenimi v Beli hiši. BBC je iz knjige povzel nekaj šokantnih podrobnosti o odnosu Trumpa do politike in o njegovem značaju. Knjiga večji del tako opisuje, kako Trumpovi ožji sodelavci poskušajo nadzorovati njegovo impulzivnost in onemogočiti možno katastrofo, ki bi vplivala na le na Trumpov ugled, temveč tudi na ameriško usodo.

FOTO: AP
FOTO: AP

Tako so menda s predsedniške mize brez njegovega vedenja umikali dokumente, da jih ne bi podpisal. Takšen primer je denimo trgovinski sporazum ZDA z Južno Korejo, ki ga je Trump hotel prekiniti. Trump pri tem menda sploh ni opazil, da so pogodbo, ki jo je želel podpisati, umaknili z njegove mize.

Trump razmišlja kot petošolček

Na enem od sestankov je Trump vprašal, zakaj imajo ZDA vojsko na Korejskem polotoku in zakaj s tem država troši sredstva v tej regiji. »To delamo zato, da preprečimo 3. svetovno vojno,« mu je odgovoril obrambni minister James Mattis. Ko je Trump odšel s sestanka, je Mattis ves iz sebe povedal svojim najbližjim sodelavcem, kako se predsednik vede in da razmišlja, kot da obiskuje peti razred.


»Nenehno smo imeli občutek, kot da hodimo po robu,« je povedal Trumpov svetovalec Rob Porter. Ko je sirski predsednik Bašar al Asad leta 2017 s kemijskim orožjem napadel civilno prebivalstvo, je Trump poklical ministra Mattisa in mu povedal: »Gremo ga jeb**o ubit! Vkorakajmo. Vse jih pobijmo!«

On je idiot

Trump je v knjigi opisan kot neuravnovešena oseba, ki napada in žali tudi člane osebja na visokih položajih. Šef kabineta John F. Kelly naj bi tako pogosto izgubil živce in Trumpa obravnaval kot »zmešanega«. Na enem od sestankov je o Trumpu rekel: »On je idiot. Brez upanja ga je o čemer koli prepričati. Njemu se je zmešalo. Mi smo v 'nori deželi'. Ne vem, zakaj smo sploh tukaj. To je najhujša služba, ki sem jo kdaj imel.«

Trump je intervju z novinarjem Woodwardom večkrat zavrnil. Ko pa je bila knjiga objavljena, se je obnašal, kot da za intervjuje prej sploh ni vedel. Novinarju se je s samohvalo želel pokazati v najboljši luči in dejal, da po vsem doslej lahko pričakuje, da bo knjiga negativno obarvana in lažna.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije