Bolan, mrtev ali zdrav ko dren?

Po operaciji voditelja Severne Koreje nasprotujoče si informacije. Trump novice o Kimovi smrti označil za lažne.
Fotografija: V Južni Koreji so prepričani, da se Kim Džong Un počuti dobro. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
V Južni Koreji so prepričani, da se Kim Džong Un počuti dobro. FOTO: Reuters

V zadnjih dneh se je zvrstilo veliko različnih novic in ugibanj o zdravju severnokorejskega samodržca Kim Džong Una in bi težko kar koli z gotovostjo sklepali. Ameriška mreža CNN je ob sklicevanju na neimenovanega ameriškega uradnika sprva poročala o obveščevalnih informacijah Washingtona, da je severnokorejski voditelj v kritičnem stanju po operaciji srca, včeraj pa je CNN poročal, da je Kim po podatkih južnokorejske vlade zdrav in se počuti dobro.
Kimova sestra Kim Yo Džong naj bi bila prva v vrsti za nasledstvo. FOTO: Reuters
Kimova sestra Kim Yo Džong naj bi bila prva v vrsti za nasledstvo. FOTO: Reuters

Južnokorejski spletni časnik Daily NK, ki se osredotoča na novice iz Severne Koreje, je ob tem navajal, da je imel Kim operacijo srca ali ožilja 12. aprila. Operirali naj bi ga, ker rad uživa hrano in je predebel, ker preveč pije in kadi ter preveč dela. Po posegu so ga premestili v njegovo vilo, kjer okreva. Ob vseh špekulacijah in domnevah, med katerimi so bile celo takšne, da je voditelj Severne Koreje mrtev, se je konec tedna oglasil ameriški predsednik Donald Trump in poročila, da je Kim Džong Un v slabem zdravstvenem stanju, označil za napačna. Ameriško televizijo CNN je obtožil lažnih novic. Trump je ob tem znova poudaril, da se s prijateljem zelo dobro razumeta.

»Spomnite se, če jaz ne bi bil izvoljen za predsednika, bi imeli vojno s Severno Korejo,« je dejal. Tudi vir v Južni Koreji je v petek za Reuters dejal, da imajo obveščevalne podatke, da je Kim živ in da se bo verjetno kmalu pojavil v javnosti.


Kitajske oblasti pa želijo zadevo očitno razčistiti same, zato so v sosedo poslale posebno delegacijo, v kateri naj bi bili tudi zdravniki.
Medtem so se pojavila ugibanja, da bi v primeru smrti voditelja oblast v Severni Koreji lahko prevzela Kimova sestra Kim Yo Džong, tudi članica politbiroja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije