PANDEMIJA

Bill Gates napovedal, kdaj bi se lahko končala pandemija

Omikron ga skrbi, pravi, ampak ostaja optimističen. Ve, kdaj bi se lahko končala akutna faza pandemije.
Fotografija: Bill Gates. FOTO: Pool Reuters
Odpri galerijo
Bill Gates. FOTO: Pool Reuters

»Podcenil sem, kako težko bo prepričati ljudi, naj se cepijo in naj nadaljujejo nošenje mask«, je povedal Bill Gates, ki je prepričan, da leto 2021 ni prineslo večjih izboljšav v boju s pandemijo, piše Bloomberg. »Z več smrtnimi žrtvami zaradi covida 19 v primerjavi s preteklim letom, delta različico in težavami s cepljenjem napredek ni takšen, kakršnega sem si želel,« je na svojem blogu poudaril ameriški milijarder. 

Vseeno pa soustanovitelj Microsofta ostaja optimističen za leto 2022. »Mislim, da se bo akutna faza pandemija končala do konca leta 2022,« pravi Gates. O teh predvidevanjih je spregovoril v času, ko se svet sooča z omikron različico novega koronavirusa in ko se v ZDA število novih primerov okužb približuje 50 milijonom. 

image_alt
Bill Gates napovedal, kdaj bo konec pandemije

»Ni dvoma, da je različica omikron skrb vzbujajoča«, je povedal Gates. »A poglejte, kaj vemo: svet je bolje pripravljen za reševanje s potencialno nevarnimi različicami, kot je bil v kateri koli drugi fazi pandemije.«

Gates je ocenil, čeprav je covid trenutno desetkrat smrtonosnejši od gripe, lahko cepivo in protivirusna zdravila umrljivost zmanjšajo za 50 odstotkov. »V družbi bodo še ostale občasne epidemije, ampak bodo hkrati dostopna tudi cepiva, bolnišnice pa bodo lahko prenesle naraščajoče število bolnikov. «

image_alt
Bill Gates z donacijami zbral milijardo evrov. Za kakšen projekt gre?

Gates, četrti najbogatejši človek na svetu, je spregovoril tudi o ločitvi s svojo soprogo po 27 letih zakona. »Ne morem zanikati, da to leto ni bilo leto moje osebne žalosti. Prilagoditev na spremembe ni nikoli lahka, sem bil pa navdušen nad tem, kako so moji ljubi, posebej moji otroci, dobro prestali te zahtevne čase«, je povedal Gates. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije