PALIATIVNA OSKRBA

Anamarija opisala boleče podrobnosti slovesa od mame: »Napisala je - Želim umreti«

Težava je v sistemu, ki ne zagotavlja zadostne paliativne oskrbe, je prepričana.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Gettyimages
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Gettyimages

Potem ko je hrvaški zdravnik Krešimir Crnogać umrl v hudih mukah zaradi 4. stadija raka, ki ga ni mogel zdraviti, in ko je njegova zaročenka Sanja Ćosić delila svojo težko zgodbo, se je tudi Anamarija Sanseović, katere mama je iz istega razloga več dni umirala v neznosnih bolečinah, odločila z javnostjo deliti svoje boleče izkušnje.

image_alt
Alenka odšla umret v Švico. Po novem bo to mogoče tudi v Sloveniji? Toliko je že zbranih podpisov

»Dušila se je in me rotila, naj ji pomagam in ji olajšam trpljenje. Ker na koncu ni mogla govoriti, je z nočne omarice vzela kos papirja in s tresočo roko napisala - Želim umreti,« je povedala za Jutarnji list tri leta po materini smrti.

Mama umirala od lakote in žeje

Njena mama je zbolela za multiplim mielomom, zadnje dni pa je imela infuzijo, kateter ter bila privezana na posteljo. »Umirala je od lakote in žeje. Govorila je 'Ne zmorem več', jaz pa sem rotila boga, naj jo spravi v nezavest,« je nadaljevala Anamarija. Ves čas je stala ob njej in čakala, da je mamo nehalo boleti.

»Ko je jasno, da bolnik umira in ve, da je konec, ga je treba razbremeniti in pomiriti, da se tega ne zaveda,« je poudarila in dejala, da si želi le, da mama ne trpi več.

Bolnišnice, v kateri je umrla, ne želi posebej izpostavljati, saj, kot je dejala, bolnišnica ni kriva. Težava je v sistemu, ki ne zagotavlja zadostne paliativne oskrbe.

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije