INDONEZIJA

22 mrtvih po ponovnem izbruhu vulkana

Pogrešajo še 27 ljudi, ki so najverjetneje pokopani pod vročim blatom.
Fotografija: FOTO: Antara, Via Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Antara, Via Reuters

Število žrtev vulkana Semeru, ki je v soboto izbruhnil na indonezijskem otoku Java, se je povzpelo na 22, medtem ko še vedno pogrešajo 27 ljudi. Vulkan je namreč danes ponovno izbruhnil in s tem otežil iskanje preživelih.

Ponovna aktivnost vulkana je danes ovirala iskalno in reševalno operacijo, saj so se reševalci morali umakniti z nekaterih območij. »Prišlo je do novega manjšega izbruha, ki bi lahko ogrozil reševalne ekipe,« je dejal reševalec Rizal Purnama.

Ulice kraja Lumadžang na vzhodu Jave so še vedno polne vulkanskega pepela in blata, ki je pogoltnilo številne hiše in vozila. »S preprostim orodjem je reševanje zelo težko. Zelo verjetno je, da so trupla, ki jih še nismo našli, pokopana pod vročim blatom,« je dodal Purnama.

Uradniki so lokalnim prebivalcem svetovali, naj se kraterju vulkana ne približujejo na manj kot pet kilometrov, saj je zrak tam zelo onesnažen.

Obstaja tudi nevarnost, da se bodo usedline pepela zaradi dežja spremenile v novo reko vroče lave, je za lokalno televizijsko postajo povedal vodilni vulkanolog v državi.

Gora Semeru je visoka 3676 metrov in je najvišji vrh Jave. Zadnji večji izbruh vulkana je bil decembra lani, ko je moralo domove zapustiti na tisoče ljudi.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije