FEKALIJE

Žusterna je še vedno zaprta

Že od 2. avgusta. 
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Roman Šipić, Delo

KOPER – Kopališče v Žusterni ostaja zaprto, čeprav so zadnje analize vzorcev vode na območju kopališča boljše, so za STA pojasnili v Marjetici Koper. Konec tedna so sicer mehansko odstranili nasip usedlin pred hudournikom, kar je korak v akcijskem načrtu sanacije nastale situacije. 

»Sistemsko rešujemo korak za korakom, da bi natančno izolirali vir onesnaženja,« so še navedli v koprskem komunalnem podjetju. S fizično pregrado so pred meteornim izpustom oz. hudournikom izključili možnosti, da bi bil vir onesnaževanja v kanalizacijskem ali meteornem sistemu, kjer so bile začetne težave. Pregled meteornega sistema bodo zaključili predvidoma v 10 dneh.

Kopališče v Žusterni je tako zaprto zaradi fekalnega onesnaženja že od 2. avgusta. Prejšnji četrtek so ukrep za nekaj ur preklicali, saj so analize tedaj pokazale, da je voda spet primerna za kopanje. Prav zaradi nihanja rezultatov meritev so se v Marjetici odločili za zajezitev hudournika, saj še ni jasno, kaj je (glavni) vir onesnaženja.

Sprva je kazalo, da je do izpusta fekalnih voda prišlo zaradi čiščenja zamašenega kanalizacijskega jaška v neposredni bližini hudournika, pri čemer je jašek zamašil večji tekstilni predmet, ki so ga uporabniki odvrgli v kanalizacijski sistem.

Preberite še:

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije