ODPRAVA NAPAK

Znano, kdaj naj bi krško nuklearko ponovno vključili v omrežje

Od 5. oktobra stoji zaradi puščanja cevi v primarnem sistemu.
Fotografija: Ponovno vključitev v omrežje načrtujejo sredi novembra. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Ponovno vključitev v omrežje načrtujejo sredi novembra. FOTO: Leon Vidic/delo

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek), ki od 5. oktobra stoji zaradi puščanja cevi v primarnem sistemu, je bil počitniško-praznični teden delaven. Izvedli so vrsto del, med drugim so pripravili dva nova dela cevovodov ter ju začeli variti na priključke reaktorske posode.

Ponovno vključitev v omrežje načrtujejo sredi novembra

Po ugotovitvi puščanja na cevovodu ene od linij priključnega sistema primarnega kroga so se v Neku odločili v celoti zamenjati segment cevovoda - od priključitve na reaktorsko posodo do prvega ventila. Hkrati so za varno dolgoročno in čimprejšnje ponovno obratovanje sprejeli odločitev, da bodo v enakem obsegu zamenjali tudi cevovod na drugi liniji sistema.

V preteklih dneh so že odstranili oba dela cevovoda ter se pripravili na vgradnjo novih. Na modelih jaška, ki po velikosti in razporeditvi ustreza prostoru ob reaktorski posodi, in novega cevovoda se je ob tem nadaljevalo usposabljanje varilcev in pripravljavcev cevi. »Naš cilj in prioriteta so kakovostno izvedena dela skladno z najvišjimi standardi ter čim prejšnji ponovni zagon elektrarne,« so na svojih spletnih straneh pojasnili v Neku.

image_alt
Po puščanju v slovenski nuklearki: kako ravnati, če bi se v Sloveniji zgodila jedrska nesreča

Dva nova dela cevovodov so v začetku tedna že vnesli v zadrževalni hram ter postavili na lokacijo. Nato se je začelo njuno varjenje na priključke rektorske posode, kar je bil eden najzahtevnejših delov projekta, saj je delo potekalo v zelo zahtevnih razmerah omejenega prostora in uporabe popolne zaščitne opreme.

Po uspešno opravljenih radiografskih, ultrazvočnih, penetrantskih in vizualnih pregledih so se začela dela na drugi strani cevovoda v tako imenovanih sobah z ventili. Nova cevovoda je namreč treba natančno namestiti na liniji, ju zavariti in preveriti kakovost zvarov z neporušnimi preiskavami. Ta dela naj bi bila končana konec tedna, so še zapisali v Neku, kjer sinhronizacijo generatorja z elektroenergetskim omrežjem načrtujejo sredi novembra.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije