SPOLNE KVOTE

Znana bo usoda Združene desnice

Na dnevnem redu sta pritožbi kandidatov stranke Kanglerja in Primca.
Fotografija: Franc Kangler in Aleš Primc. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Franc Kangler in Aleš Primc. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Ustavno sodišče ima na dnevnem redu današnje seje tudi pritožbi kandidatov Združene desnice v kranjski in novomeški volilni enoti na odločitev volilnih komisij o zavrnitvi njihovih kandidatur. Ustavnemu sodišču predlagajo tudi začasno zadržanje volilnih opravil. V stranki so se pritožili že na vrhovno sodišče, ki pa njihovim pritožbam ni ugodilo.

Volilne komisije so ob pregledu kandidatnih list za volitve v državni zbor ugotovile, da nekatere ne upoštevajo spolne kvote. Tako so v Novem mestu in Kranju zaradi premalo žensk na listi zavrnili Združeno desnico, v Celju pa zaradi premalo moških listo Združene levice in Demokratične stranke dele ter Sloge. Vsi zavrnjeni so se obrnili na vrhovno sodišče, ki pa njihovim pritožbam ni ugodilo.

Tako so se prav vsi obrnili še na ustavno sodišče. Pretekli teden je senat ustavnega sodišča že odločil, da pritožbe stranke ZL-DSD zaradi zavrnitve kandidatne liste v celjski volilni enoti ne bo sprejel v obravnavo. V sklepu sodišča so zapisali, da je zakonska določba jasna in določa, da noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki. Zavrnili so tudi navedbe, da je šlo le za formalno pomanjkljivost.

Pritožbi Združene desnice pa sta uvrščeni na dnevni red današnje seje ustavnega sodišča.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije