OGNJENA STIHIJA

Zmanjkalo vode za gašenje, gasilci so izmučeni, dehidrirani (FOTO)

Na požariščih sumljive osebe; policisti in kriminalisti na preži.
Fotografija: Gasilci so izmučeni, dehidrirani.
Odpri galerijo
Gasilci so izmučeni, dehidrirani.

Danes je že sedmi dan, odkar je Kras v plamenih. V tem tednu se je na požariščih, ki so se vrstila z dramatično hitrostjo, izmenjalo že čez tisoč gasilcev. Še preden se je včeraj požar iz Italije vrnil čez mejo v Slovenijo, je bilo na terenu aktivnih kar 550 gasilcev naenkrat, obsežni požar pa so gasili dve italijanski letali za gašenje, trije helikopterji Slovenske vojske in dva italijanska. Slovenski in italijanski gasilci so se skupaj trudili, da bi obvladali ognjene zublje. Kot je dejal vodja intervencije v noči na sredo Stanko Močnik, se ogenj pač ne ozira na mejno črto.

Simona Vendramina, vodjo intervencije požara na območju Renškega vrha, smo, tik preden je izbruhnil včerajšnji požar, povprašali, kako je organizirano delo požrtvovalnih gasilcev in kako sploh zdržijo tako dolgo in zahtevno intervencijo, ki zdaj traja že teden dni.

Povedal nam je, da delajo v izmenah po 12 ur in da se pri gašenju izmenjujejo gasilci iz vseh slovenskih pokrajin. Tako so včeraj lokalnim gasilcem pomagali kolegi iz koroške, mariborske in podravske regije, za danes pa so bile predvidene gasilske ekipe iz Dolenjske, vendar so zaradi izbruha požara na Kraškem robu medtem prišle že vse razpoložljive ekipe iz Slovenije.

Zmanjkalo vode

Gasilci so imeli tudi včeraj težave s pomanjkanjem vode. Kot smo že poročali, je nastala okvara na vodovodnem omrežju Opatje selo–Sela na Krasu, kar pomeni, da so bili vsi tamkajšnji hidranti prazni, vodo so jim morali s cisternami voziti od drugod. Tudi drugje so zaradi suše hidranti prazni ali so zaradi velike vročine popokali. Na požarišče so včeraj popoldne prihajale vse razpoložljive cisterne za prevoz vode, tudi vodni top, saj je na Krasu tudi težava z vodovodnim omrežjem.

Sicer pa je veliko posameznikov in organizaciji napovedalo pomoč v vodi za gasilska vozila, priključila se je še Slovenska vojska, družba Holding slovenske elektrarne (HSE) pa bo namenila donacijo večje količine pitne vode za vse intervencijske enote, ki se v zadnjih dneh borijo z ognjenimi zublji na Krasu. Še enkrat pa se je potrdilo, da ogenj ne pozna meja in da se lahko v tem primeru zanesemo tudi na sosednje države, medsosedsko pomoč so izkazale tudi gasilske enote iz Hrvaške in Avstrije.

Zaradi izjemne vročine so mnogi gasilci na robu svojih moči in popolnoma dehidrirani, zato so posamezniki in društva po družabnih omrežjih že začeli zbirati prvo pomoč – izvedeli so namreč, da izmučeni gasilci najbolj pogrešajo vodo, sladke pijače, izotonične napitke in energijske ploščice.

Požarišče in dotedanje posledice požara sta si včeraj popoldne ogledala premier Robert Golob in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, evropski poslanec Matjaž Nemec pa je na slednjega naslovil pobudo za trajno namestitev letala za gašenje iz programa mehanizma za civilno zaščito rescEU na območje Slovenije oziroma severnega Jadrana. Slovenija trenutno nima letala za gašenje.

Vode na območju požara ni več, dobavljajo jim jo od drugod. FOTOGRAFIJE: Črt Piksi
Vode na območju požara ni več, dobavljajo jim jo od drugod. FOTOGRAFIJE: Črt Piksi

V kriznih razmerah, kakršne so trenutno na Krasu in Goriškem, ji na pomoč z letali priskočita sosednja Hrvaška in Italija. Po njegovi oceni bi bilo smiselno, da EU ob nabavi dodatnih letal, če tega še ni storila, pripravi tudi operativni načrt za trajno namestitev letal na območje velike požarne ogroženosti v državah EU in njihovih regijah. Na terenu sodelujejo tudi policisti in kriminalisti, saj naj bi se na požariščih, po pripovedovanju občanov, že od petka smukale sumljive osebe. 

Obrambni minister Marjan Šarec se je zaradi tragedije na Krasu odpovedal obisku gasilske olimpijade v Celju.
Obrambni minister Marjan Šarec se je zaradi tragedije na Krasu odpovedal obisku gasilske olimpijade v Celju.

Pokrajina je opustošena. FOTOGRAFIJE: Črt Piksi
Pokrajina je opustošena. FOTOGRAFIJE: Črt Piksi

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije