POMAGALI STE MU TUDI VI

Zimo bo najbrž preživel v bivalniku: zaskrbljen je, ker še niso našli storilcev

Potem ko so mu neznanci požgali dom, se Jan Knez počasi postavlja na noge. Prek Krambergerjevega sklada ste mu pomagali tudi bralci Slovenskih novic.
Fotografija: Zgodilo se je pred skoraj sedmimi meseci, policija še vedno išče storilce. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Zgodilo se je pred skoraj sedmimi meseci, policija še vedno išče storilce. FOTO: osebni arhiv

V idiličnem štajerskem naselju Morje začasno in v neidilični prikolici na dvorišču Čebelarske ulice 8 domuje Jan Knez, zvezdnik resničnostnega šova. Aprila so mu hišo požgali neznanci, ki jih policija še ni izsledila, bralci Slovenskih novic pa ste invalidskemu upokojencu v stiski že pomagali prek Krambergerjevega sklada, in sicer ste zanj prispevali kar 3600 evrov.

Jan Knez je tudi glasbenik. FOTO: osebni arhiv
Jan Knez je tudi glasbenik. FOTO: osebni arhiv

Ob požigu naj bi mu napadalci tudi stregli po življenju, prav tako njegovemu srnjačku Mišku, ki mu pomeni največ na svetu. Zakaj je tako, Jan ne ve, sicer se strinja, da so nastopajoči v resničnostnih šovih pogosto v središču afer in zapletov, ne razume pa, da nekomu zaradi tega uničiš vse premoženje, mu s streli iz pištole resno ogroziš življenje, nato pa se mu še maščuješ z zastrupitvijo hišnega ljubljenčka.

Ostal je brez vsega. FOTO: osebni arhiv
Ostal je brez vsega. FOTO: osebni arhiv

Ostal brez hiše, avtomobila in dokumentov

Začelo se je pred skoraj sedmimi meseci, v noči na 14. april. Nekdanji tekmovalec šova Kmetija in znani Štajerec je ostal brez hiše, avtomobila in dokumentov. Zgorelo mu je prav vse, nato je kot invalidski upokojenec postal odvisen od drugih, predvsem od pomoči dobrih ljudi, hkrati pa si še vedno najbolj želi izvedeti, kdo so bili trije požigalci. Najprej je bil v hudem šoku, ne le zaradi požganega doma, ampak tudi zato, ker je nekdo proti njemu izstrelil dva naboja, njegov srnjaček pa je bil pozneje tarča napadalcev.

Hiša je bila pred požigom nova. FOTO: Oste Bakal
Hiša je bila pred požigom nova. FOTO: Oste Bakal

Knez še danes poudarja: »Res ne vem, komu sva kaj storila, komu sva v tako hudo napoto. Še junija so mi zastrupili Miška. Teden dni je ležal, ni jedel, ni pil, ni mogel hoditi, shujšan je bil … revček moj zlati.« Jan se ne spomni, da bi v svojem sicer zelo pestrem življenju komu storil kaj žalega. Mogoče se je zameril zgolj znancu s psom, ki naj bi mu šla na živce tako on kot Miško. Glede zastrupitve srnjačka pravi, da ne more nikogar obsojati, saj se žival sama sprehaja po vasi in se prehranjuje vsepovsod.

Potrebuje vsaj 30.000 evrov

Sogovornik ima zdaj največ dela z urejanjem hiše, saj se bliža zima in bi se rad vrnil pod lastno streho, skupaj s svojim Miškom. »S pomočjo dobrih ljudi, ki jih dejansko ni malo, smo že veliko naredili, a nas čaka še marsikaj. Trenutno je na vrsti nakup notranje opreme v vseh prostorih, ureditev fasade in še marsikaj drugega. A kaj ko ni sredstev, in to je glavna težava. Pravzaprav bi mi še vedno prav prišel vsak evro,« pravi Knez. 

»Doslej smo porabili okoli 100.000 evrov, večinoma dobrodelnega denarja, potreboval pa bi še vsaj 30.000 za notranjo opremo, pohištvo in fasado, slednja je ocenjena na 15.000. O garaži, nadstrešku, ki smo ga morali po požaru podreti, zdaj niti ne razmišljam, tudi o avtomobilu ne. Prevažam se z izposojenim,« nam je zaupal Knez, ki je hvaležen vsem ljudem dobre volje, zlasti prijateljici iz šova Kmetija Mariji Arko, sosedoma Jožetu in Lidiji Topolovec ter številnim drugim sosedom.

Neznanci ne prizanašajo niti ubogemu Mišku. FOTO: osebni arhiv
Neznanci ne prizanašajo niti ubogemu Mišku. FOTO: osebni arhiv

Zahvalil se je humanitarnemu društvu UP-ornik, Turistično-športno-rekreativnemu društvu Toti Lisjak in seveda bralcem Slovenskih novic, ki ste mu po svojih zmožnostih pomagali z nakazilom v Krambergerjev sklad. »Pesimist sem. Najbrž bom zimo preživel v bivalniku pred hišo, ki so mi ga priskrbeli občina, CSD in Rdeči križ.«

Organom pregona popolnoma zaupa

Knez je zaskrbljen, ker še niso našli storilcev, a organom pregona popolnoma zaupa. »Kriminalisti, ki zadevo preiskujejo, so mi povedali, da so že zelo blizu, a ker nočejo, da bi zadeva padla na sodišču, želijo biti 100-odstotno prepričani, da gre za prave.«

Pomagala mu bodo tudi sredstva iz Krambergerjevega sklada. FOTO: Oste Bakal
Pomagala mu bodo tudi sredstva iz Krambergerjevega sklada. FOTO: Oste Bakal

Na PU Maribor smo povprašali, kako daleč je policijska preiskava dogodka, tiskovna predstavnica Anita Kovačič Čelofiga pa nam je odgovorila, da so kriminalisti SKP PU Maribor na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti po 314. čl. KZ-1 RS. »Kazenska ovadba je bila podana zoper neznanega storilca, zato bo policija s ciljem odkritja storilca nadaljevala preverjanje novih dejstev in okoliščin navedenega kaznivega dejanja,« je dodala. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije