KORONAVIRUS

Zdravnik Loredan napovedal zlom slovenskega zdravstva do 15. maja

Naš zdravstveni sistem ne bo prenesel, da so skoraj vsi viri usmerjeni samo v boj proti epidemiji in na le nujne druge posege.
Fotografija: Po 15. maju moramo nadaljevati normalno življenje, pravi Danijel Bešič Loredan. FOTO: Nataša Kralj
Odpri galerijo
Po 15. maju moramo nadaljevati normalno življenje, pravi Danijel Bešič Loredan. FOTO: Nataša Kralj

V boju z epidemijo covida-19 smo na dobri poti in vendar sta pred nami dva ključna tedna, ko bo mogoče bolj jasno oceniti, ali so ukrepi uspešni in smo zajezili epidemijo, svoj zapis začenja kirurg Danijel Bešič Loredanki je bil pred leti v igri za zdravstvenega ministra. Dodal je, da skrbi predvsem podatek, da precej strmo raste število hospitaliziranih bolnikov in bolnikov na intenzivni negi, kar bosta verjetno ključna podatka v naslednjih dveh do treh tednih.

Ortoped opozarja, da bi potrebovali povsem jasen načrt in tudi informacijo, kje so zgornje meje mogočega in dovoljenega, da ne pride do trajnih zdravstvenih posledic za celotno populacijo, saj smo v boju proti virusu ustavili normalno delovanje zdravstvenega sistema, odpovedane so mnoge operacije, preiskave in pregledi.

V dveh do štirih tednih moramo epidemijo zajeziti in breme epidemije porazdeliti na vse zdravstvene ustanove v državi. Pri razdelitvi zdravstvenih kapacitet na covid-19 in na nujna stanja lahko vztrajamo le še do 15. maja. »To je po moji oceni skrajna meja, do katere bodo ljudje še zdržali,« je ocenil in dodal, da je to tudi skrajna meja karantene, do katere bomo ljudje zdržali.

»15. marca smo vse ustavili, dva meseca lahko to zdržimo. Po temeljnih principih medicine v izrednih razmerah bo po 15. maju po moji oceni škoda, ker ne izvajamo vseh operacij, preiskav večja kot korist od tega, da smo se zdaj posvetili samo covidu-19,« je pojasnil in dodal, da je za ljudi v karanteni, ki jim je življenje obrnila na glavo, težko in da morajo vedeti, koliko časa bomo še v karanteni, za kar pa potrebujemo več različic načrta. Po 15. maju bi morala biti le še četrtina zdravstva namenjena boju proti covidu-19, je pojasnil v oddaji 24ur zvečer.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije