NOVO POŽARIŠČE

Zakaj gorijo planinske koče, kdo je kriv? (FOTO)

Nazadnje so ognjeni zublji uničili Mozirsko kočo, zdaj Dom na Osankarici.
Fotografija: Požar doma na Osankarici. FOTO: Mariborinfo.com
Odpri galerijo
Požar doma na Osankarici. FOTO: Mariborinfo.com

V letu in pol so po Sloveniji zgorele kar tri planinske postojanke: novembra 2019 Frischaufov dom na Okrešlju, februarja letos Mozirska koča na Golteh, sinoči pa Dom na Osankarici. Še pred tem je oktobra 2017 zgorel dom na Korošici. Ob vsakem požaru z grozo opazujemo prizore uničenja, še zlasti, ko gre za kočo ali dom, ki nam je blizu in nas nanj vežejo lepi spomini. Mnogim ni jasno, kako je mogoče, da je v tako kratkem obdobju pogorelo toliko koč. Gre za naključja? Kdo je kriv? Je na delu požigalec?

Sodeč po do sedaj zbranih podatkih in policijskih preiskavah, požari niso povezani. To je za Slovenske novice že ob požaru na Mozirski koči dejala predstavnica PU Celje Milena Trbulin. Vsi trije zadnji požari so se namreč zgodili na celjskem območju.

Kocbekov dom na Korošici

Zagorelo je popoldne, 20. oktobra 2017. S požarom je povezana precej nenavadna zgodba poljske državljanke, ki se je v dom zatekla z dvema mlajšima otrokoma. Ogenj je izbruhnil zaradi neprevidnosti oziroma pomote pri ravnanju z vnetljivo tekočino, za katero naj bi pri kuhanju menili, da je voda. Planinsko kočo je ogenj v celoti uničil, celjska policija pa je zaradi zaradi suma povzročitve splošne nevarnosti kazensko ovadila Poljakinjo.

image_alt
FOTO: Za požgani Kocbekov dom še kar ni obtožnice


Na obnovo Kocbekov dom še vedno čaka, saj se Planinskemu društvo Matica kmalu zgodila nova katastrofa.

Frischaufov dom na Okrešlju 

V začetku novembra 2019 so oskrbniki te priljubljene postojanke odšli v dolino, že čez nekaj dni pa je udarila vest: Frischaufov dom je 7. novembra pogorel do tal. In to le nekaj tednov za tem, ko so v domu prenovili prenovili sanitarije, streho, kuhinjo, jedilnico in vse sobe.

image_alt
Tragedija v slovenskih gorah: ni ga več


Po podatkih PU Celje je zagorelo zaradi napake na električni napeljavi. Tuja krivda za nastanek požara je bila izključena.

Septembra 2020 so na Okrešlju že položili temeljni kamen za gradnjo novega doma.

Mozirska koča na Golteh

Ogenj je 24. februarja letos Mozirsko kočo na Golteh povsem uničil. Kriminalistična preiskava po podatkih PU Celje še vedno ni zaključena. Nam je pa Trbulinova rekla, da dosedanje ugotovitve preiskovalcev izključujejo sum storitve kaznivega dejanja in da povezave med požari treh planinskih koč na območju PU Celje ni.
image_alt
Pretresljivi prizori: Mozirska koča pogorela do tal (FOTO)

So se pa v Planinskem društvu Mozirje hitro organizirali in aktivno zbirajo sredstva za postavitev nove koče, v pripravi je tudi že idejna zasnova novega doma.

Dom na Osankarici

Kaj je bil vzrok zadnjega požara, 8. aprila 2021, v katerem je pogorel Dom na Osankarici, je prav tako še preuranjeno sklepati. Na delu je bilo včeraj 120 gasilcev. Ti so se zvečer trudili predvsem lokalizirati požar, ki se je razširil na gozd, uspelo jim je rešiti tudi del stavbe z muzejem Pohorskega bataljona in s tem neprecenljivo kulturno dediščino.

image_alt
Je na delu požigalec? Dom na Osankarici povsem uničen (FOTO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije