SOOČENJE

Začelo se je: Jelinčič bi jih poslal na prisilno delo

Soočilo se je 19 kandidatov.
Fotografija: Soočilo se je 19 kandidatov. FOTO: Televizija Slovenija
Odpri galerijo
Soočilo se je 19 kandidatov. FOTO: Televizija Slovenija

LJUBLJANA – Na Radioteleviziji Slovenija je potekalo prvo soočenje 19 predsednikov in predsednice strank, ki kandidirajo po vsej Sloveniji. V oddaji so kandidate med drugim vprašali, ali bi podelili volilno pravico tistim nad 16 let. Socialni demokrati in v stranki SMC bi takšen predlog podprli, saj da bi na tak način spodbudili mlade k aktivnejšemu vključevanju v politiko, medtem ko so v SNS in SDS do takšnega predloga skeptični, saj je po njihovem najprej na volitve treba spraviti tiste, ki volilno pravico že imajo.

Kandidati odgovarjajo na vprašanja o zdravstvu in varnosti, saj se je v javnomnenjski raziskavi Eurobarometer izkazalo, da sta to temi, ki najbolj skrbita Slovence. Beseda je nanesla tudi na korupcijo v zdravstvu, kandidate pa so vprašali tudi, kako bi ta večni problem v Sloveniji preprečili. Vsi prisotni so enotni, da je zdravstvo v Sloveniji še vedno pereč problem. »Poloviti takšne tiče in jih sankcionirati. Poslati na prisilno delo tja, kamor si najmanj želijo,« pa je v svojem slogu dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič.

Kdo je kriv, da reforma ni uspela?

Na Mira Cerarja je bilo naslovljeno vprašanje o zdravstveni reformi, ki ni uspela, vendar ministrice za zdravje ni zamenjal. Povedal je, da so naredili premike, od petih predvidenih zakonov so sprejeli štiri. Naredili so finančno sanacijo bolnišnic, priznal pa je, da jim ni uspelo preprečiti čakalnih vrst.

Dejan Židan je povedal, da so zaradi koalicijske pogodbe dvakrat podprli ministrico za zdravje, vendar niso prepričani, da je bilo to početje pravilno in ali bo morda sledila kazen. Tudi Karl Erjavec je dejal, da je njegova stranka predlagala menjavo ministrice.

Terorizem in priseljevanja sta po mnenju slovenskih anketirancev največja problema, s katerima se ubada EU. Voditelja sta zato prisotne vprašala, kako bi reševala te težave. Marko Zidanšek je dejal, da je prvi pozval, da je treba postaviti ograje na mejo. »Želim živeti v normalni demokraciji, ne pa v nekem šeriatskem pravu oz. razmerah, ki bi to rezultirale,« je dejal. Bojan Dobovšek meni, da je vlada pri teh zadevah delovala reaktivno namesto proaktivno. Po njegovem bi morala država postaviti prave varnostne ograje, tako za begunce, ljudi, ki tam živijo, in policijo. Rezilna žica zanj ni prava rešitev. Tisti prebežniki, ki želijo ostati pri nas, pa morajo po njegovem mnenju sprejeti naše vrednote.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije