Za državljane EU po novem odloku 14-dnevna karantena

Na seznamu je tudi več izjem, za katere ta karantena ni predvidena.
Fotografija: Kontrolna točka na mejnem prehodu. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Kontrolna točka na mejnem prehodu. FOTO: Jure Eržen, Delo

Vlada je na dopisni seji izdala novi odlok o omejitvi vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve širjenja novega koronavirusa. Ta za državljane EU predvideva 14-dnevno karanteno, vendar ob tem vključuje več izjem, med drugim za države na posebnem seznamu, za rezervirane nočitve in lastnike nepremičnine. Odlok je začel veljati z današnjim dnem. 

Novi odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja novega koronavirusa na mejnih prehodih, na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije v skladu z 9. členom predvideva 14-dnevno karanteno za državljane EU ter tudi tiste iz tretjih držav. Izjeme so za osebe iz držav na seznamu za prost vstop in v primeru navedenih izjem ter za osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji.

Na seznam držav za prost vstop je do zdaj bila uvrščena le Hrvaška, vlada pa ga bo dopolnjevala na podlagi ocene Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) o epidemiološkem stanju in obvestila ministrstva za notranje zadeve o doseženih dvostranskih tehničnih dogovorih s posamičnimi državami.

Komu ni treba v karanteno?


Izjem za druge državljane EU brez stalnega prebivališča v Sloveniji je 17. Med njimi so dnevni in tedenski delovni migranti, obiski bližnjih sorodnikov, prehodi zaradi zdravstvenih razlogov, rezervirane nočitve in lastništva nepremičnine.

Izjeme z ustreznimi potrdili veljajo tudi osebe z diplomatskim potnim listom, osebe, ki izvajajo prevoz blaga v Slovenijo ali iz nje, ter za tovorni promet v tranzitu. Za prehod meja nekaterih oseb iz EU oz. schengenskega območja pa je zahtevan tudi negativni izvid testa, med njimi za poslovne obiskovalce, ki Slovenije ne bodo zapustili v istem dnevu, kot so prispeli.

V odloku je navedeno tudi osem izjem, za katere ne velja 14-dnevna karantena ob vstopu osebe iz tretje države v Slovenijo, med drugim za osebe iz tretjih držav, ki zagotavljajo storitve, za katere jim je potrdilo izdalo pristojno ministrstvo, in bi lahko zaradi neizvajanja teh storitev zaradi karantene prišlo do večje družbene ali gospodarske škode, osebe v tranzitu, za obiske pogrebov v istem dnevu in za osebe z diplomatskim potnim listom.

Na meji bodo preverjali stanje


Po navodilih epidemiološke službe NIJZ na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije bo zdravstvena služba preverjala zdravstveno stanje oseb, ki prehajajo mejo.

V Slovenijo ni dovoljeno priti tujim državljanom, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji in ob prehodu meje povedo, da so pozitivni na novi koronavirus ali izkazujejo očitne bolezenske znake, značilne za covid 19.

Na meji z Italijo je v odloku dodana tudi nova kontrolna točka, in sicer Gorjansko/San Pelagio. Na tej točki je prestop državne meje dovoljen samo dnevnim delovnim migrantom in drugim osebam na podlagi potrdila lokalne skupnosti, ki upravičuje nujnost prestopa državne meje zaradi nujnega izvajanja gospodarskih in kmetijskih čezmejnih dejavnosti ter za obisk ožjih družinskih članov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije