VSAK BOŽIČ PRINESE VESELJE

Posebej za bralke in bralce Slovenskih novic so voščili znani duhovniki (FOTO)

Nocoj bo po cerkvah donela Sveta noč, največkrat izvajana pesem vseh časov.
Fotografija: Martin Golob je svoje vernike in sebe pripravil na doživet božič. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Martin Golob je svoje vernike in sebe pripravil na doživet božič. FOTO: Dejan Javornik

Nocoj bo po slovenskih cerkvah zadonela Sveta noč, po nekaterih ocenah najbolj izvajana pesem vseh časov. Poslovenil jo je Jakob Aljaž, pred 151 leti so jo prvič peli v Tržiču. Nocoj bo grela vernike tako pri otroških polnočnicah kot tisti ta pravi, vodili pa jih bodo slovenski duhovniki, katerih dobre želje smo zbrali.

Kristjani se veselijo rojstva Jezusa, njihovega odrešenika. FOTO: Matej Družnik
Kristjani se veselijo rojstva Jezusa, njihovega odrešenika. FOTO: Matej Družnik

Upanje

»Ob božičnem prazniku, ko se kristjani veselimo rojstva Odrešenika med nami, voščim vsem bralkam in bralcem Slovenskih novic, da bi se v njihovih srcih rodila mir in upanje. Da bi hrepeneli po nečem več. Predvsem pa, da bi se zavedali in bili ganjeni nad tem, kako nas ima Bog rad. In tudi tisti, ki mogoče ne verjamete v Boga, da ne pozabite, da vas ima nekdo zagotovo rad. Vsak božič prinese upanje, da Bog nad človeštvom ni obupal. Tudi nam ni treba obupati drug nad drugim,« sporoča Martin Golob, župnik iz Grosupljega, letos pa je javnost nase opozoril tudi s knjižnim prvencem Na spletni prižnici.

Življenje kot velik dar

»Po navadi si na Slovenskem voščimo vesel ali blagoslovljen božič. Verni v misel o blagoslovu vključimo vse tisto, kar prinaša zadovoljstvo, dobro počutje, toplino, razumevanje, spoštovanje, dobrohotnost …, in zato je seveda lahko božič tudi vesel. To je veselje, ki izhaja iz občutja, da je življenje neizmerno velik dar. Veselimo se življenja, pa čeprav nam včasih to prinaša tudi presenečenja in celo skrb, strah ali bolečino. Konec koncev ob vseh lučkah in pravljičnosti božičnega praznika malega Jezusa gledamo v hlevcu med živalmi in ob najbolj preprostih in obrobnih ljudeh tedanje družbe … pa še kralj Herod ga hoče ubiti! Torej nič kaj prijazno in vendar opogumljajoče, da v božjih očeh človek ni nikoli pozabljen in odrinjen. Zato vsem voščim vedrega pogleda na življenje in dogodke, kakršni koli že bodo!« vošči mag. Franci Petrič, duhovnik, tudi postulator v svetniškem postopku Magdalene Gornik.

Vse je drugače, žal slabše

»V letu, ko je moč epidemije toliko oslabela, da smo lahko ponovno začeli normalno živeti in smo upali, da bo po njej vse drugače, z žalostjo ugotavljamo, da je res vse drugače. Žal slabše. V Evropi je izbruhnila vojna z grozovitimi posledicami za malega človeka. Tudi volitve pri nas niso prinesle sprave in sožitja, temveč vse kaj drugega in tudi znotraj Cerkve spoznavamo, da ni vse tako, kot bi moralo biti. Za spremembo bi lahko tokrat vzeli zares besedilo angelske pesmi v božični noči: 'Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so blage volje.' Dokler se trudimo prevladati nad drugimi, bodisi na fronti, bodisi na političnem parketu, ali pa v naših medsebojnih odnosih, toliko časa miru ne bo. Ne v nas in ne okoli nas. Morda bi pa vseeno morali narediti kakšen korak vase, če želimo, da bi bil naš svet kraj mirnega sožitja. To dolgujemo sebi in tistim, ki prihajajo za nami. Blagoslovljen božič in blago novo leto!« pa pravi Marko Japelj, župnik v Marijinem svetišču na Zaplazu.

Prav je, da hrepenimo

»Pred nami je božični večer, ki ga hrepeneče pričakujemo vse leto. Spominjam se potovanja po Baragovih stopinjah v ZDA, kjer sem lahko sredi poletja po radiu poslušal božične pesmi. Da, vse leto želimo doživljati to, kar bomo doživeli to noč, ki je pred nami. In prav je, da hrepenimo in pričakujemo sporočilo te noči pred nami, namreč, da smo ljubljeni, da nismo sami, da nismo pozabljeni, da smo nenehno v božjih mislih in rokah. Želim vam, da se tudi v vašem življenju uresniči mir te božične noči, ki je mir tistega srca, ki ve, da je ljubljeno. Mir srca, ki ve, da Bog, ki prihaja, nikogar ne pozabi. Božje Dete iz jaslic naj nam vsem prinese blagoslova to božično noč,« je na predvečer praznika povedal Sandi Koren, vodja pastoralne službe škofije Celje, župnik v Mozirju.

Sandi Koren je vodja pastoralne službe škofije Celje, župnik v Mozirju. FOTO: Rok Rakun
Sandi Koren je vodja pastoralne službe škofije Celje, župnik v Mozirju. FOTO: Rok Rakun

Izteka se prav posebno leto

Dejan Pavlin mašuje v župniji Krka. FOTO: Drago Perko
Dejan Pavlin mašuje v župniji Krka. FOTO: Drago Perko

»Čas božično-novoletnih praznikov je vedno tisti posebni čas, ko delamo analize za nazaj in že snujemo načrte za prihajajoče leto. Za nami je leto, ki je bilo za vsakega izmed nas prav posebno, vsak je šel skozi edinstveno preizkušnjo in bil edinstveno uspešen. Zahvalimo se Bogu in drug drugemu za vse. V prihajajočem letu pa vsem vam želim, da vam uspe priti do vsega najlepšega v svojem umu in svojih dušah, da najdete poti do src svojih dragih, da ste zdravi in uspešni, kjer koli boste dejavni. In da si gradite dom. Vsak si želi topel dom! Tu, na Zemlji, ga že imamo – če imamo srečo. Pri Bogu nas vse čaka – če le želimo,« z župnije Krka kliče župnik Dejan Pavlin, ki enkrat na teden dela kot reševalec.

Drug drugega iskreno veseli

»Kadar med vožnjo z motorjem srečam drugega motorista, ga z dvigom roke pozdravim. Saj ga ne poznam, a ga kot motorista cenim in izražam veselje nad srečanjem, spoštovanje do tega, kar naju oba veseli, in voščim v mislih srečno vožnjo. V božični skrivnosti srečamo Njega, ki ga poznamo v različni meri. A On nam razodeva, da nas vse pozna in da prihaja kot človek, da bi se mi ob Njem dobro počutili. Ob letošnjem praznovanju božičnega praznika in vstopu v novo leto 2023 vam voščim, da bi se v nemirni sedanjosti in negotovi prihodnosti drug ob drugem dobro počutili, bili drug drugega iskreno veseli v miru, spoštovanju in solidarnosti,« sporoča Janez Šimenc, župnik iz Kranjske Gore, sicer pa je skupaj z Leopoldom Pungerčarjem soavtor največjega vseslovenskega velikonočnega blagoslova motorjev v Mirni Peči.

Vedno zmaga dobro

»V preteklem letu mi je ostala v spominu novica o srečanju katoliške mladine septembra v Stični. Predsednik Borut Pahor je mladim položil na srce: »Še naprej varujte vrednote solidarnosti, prijateljstva, medsebojnega spoštovanja, predvsem pa vedno in povsod skrbite drug za drugega in za skupnost, saj samo skupaj lahko dosežemo vse, kar si zastavimo. Zapomnite si, na koncu vedno zmaga dobro, če ne zmaga dobro, pomeni, da še ni konec.« Naj bo sporočilo predsednika združeno s sporočilom okrašenih jelk in jaslic z malim Jezuščkom, ki s svojim življenjem, delom in besedami prižiga luč dobrega v meni, v tebi in v širši skupnosti. Ob božiču in novem letu vam želim, da bi vas grela ljubezen vaših bližnjih in ljubezen Boga, sami pa tudi pogrejte koga, ki ga srečate,« je pred božičem povedal Jože Pibernik, župnik v Trebnjem in Šentlovrencu.

Nocoj bo po cerkvah odmevala najbolj znana božična pesem Sveta noč. FOTO: Igor Modic
Nocoj bo po cerkvah odmevala najbolj znana božična pesem Sveta noč. FOTO: Igor Modic

Graditi na narodnem telesu

»Moja globoka želja je, da bi Slovenci znali črpati iz tega, kar so nam žlahtnega zapustili naši predniki, da bi iz tega tudi še v prihodnje znali oblikovati to, kar nas plemeniti in nam daje novega življenjskega zagona. Želim, da bi znali ceniti drug drugega in da bi znali prisojati dobro tudi tistemu, ki ne misli kakor mi, da bi tako prišli do večje vzajemnosti. Glede na to, da imamo tako lep kos zemlje, kjer je naša matična domovina, in smo hkrati razpršeni po vsem svetu, si želim, da bi nam sodobna sredstva pomagala ostajati v medsebojni povezanosti in da bi kot en narod na različnih krajih znali dajati svoj prispevek k skupnemu kulturnemu prostoru in tako graditi na narodnem telesu. Tako bi tudi kot narod mogli dati svoj prispevek k družini narodov Evrope in celotnega sveta. Naj nas božični in novoletni prazniki okrepijo in nam dajo novega življenjskega zagona,« z avstrijske Koroške želi vsestranski duhovnik Janko Krištof.

Sporočilo miru

»Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so blage volje!« Tako, pravi Sveto pismo, so angeli prepevali ob rojstvu Jezusa v Betlehemu. V Jezusovem času ni bilo niti sledu kake enakopravnosti vseh ljudi. Jezus se je rodil v hlevu med živalmi. S tem se je približal celo sužnjem, s katerimi so gospodarji tedaj lahko ravnali kot z živino. Angeli pa nagovarjajo vse ljudi ne glede na družbeni položaj, narodno, versko ali kako drugo pripadnost. Praznik Jezusovega rojstva torej zares vsemu človeštvu prinaša dobro sporočilo miru. Mirno praznovanje božiča v blagodejni povezanosti s svojimi najdražjimi voščim vsem bralkam in bralcem!« pa dodaja Tomaž Maras, župnik v Vavti vasi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije