VPIS V SREDNJE ŠOLE

Vpis v srednje šole: objavljamo seznam šol, ki imajo še prosta mesta

Na prvi pogled kaže, da je najmanj zanimanja za peke, pečarje, slikopleskarje, trgovce, mesarje in program gastronomija in turizem.
Fotografija: Cvetličarstvo in vrtnarstvo nista med zaželenimi poklici. FOTO: Shutterstock Shutterstock
Odpri galerijo
Cvetličarstvo in vrtnarstvo nista med zaželenimi poklici. FOTO: Shutterstock Shutterstock

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je objavilo prve podatke vpisa v srednje šole za šolsko leto 2024/2025. Na 26.066 razpisnih prostih mest se je prijavilo skupaj 22.976 kandidatov. Dijaki imajo možnost, da do 23. aprila svojo prijavo prenesejo na drugo šolo ali drug program. Kje bo omejitev vpisa, bo znano 24. maja. 

Podatki o stanju prijavljenih kažejo, da je na voljo še dovolj mest na vseh vrstah izobraževalnih programov, tudi gimnazijskih, a največ prostih mest v srednjih šolah je za programe pečar, pek, mesar ...

Ni nam treba skrbeti za avtoserviserje in slaščičarje

Na prvi pogled kaže, da je največ zanimanja za gimnazije, predšolsko vzgojo, strojne tehnike, tehnike mehatronike, zdravstveno nego, medijske tehnike, tehnike računalništva, frizerje, veterinarje, kozmetične tehnike in tudi avtoserviserje. Ti programi so skoraj v vsaki regiji med bolj zaželenimi, zato je marsikje vpisov več, kot je razpisanih mest.

Seznam tudi razkriva, da je precejšnje zanimanje za slaščičarje. Ponekod so vsa razpisana mesta zapolnjena, jih pa še vpisujejo na biotehniški v Ljubljani.

Kaj vse je še prosto?

Zanimanje za vpis na poklicno srednjo šolo se razlikuje od regije do regije. Če je denimo na Koroškem ogromno zanimanja za mizarje – več, kot je vpisnih mest –, pa mizar v ostalih regijah ni med bolj zaželenimi poklici.

Skoraj v vsaki regiji bodoči srednješolci lahko najdejo še prosta mesta na programih mizar, pečar, slikopleskar, gastronomija in turizem, hotelske storitve, trgovci, mesarji, ustvarjalci modnih oblačil, klepar-krovec, obdelovalec lesa, dimnikar, okoljski tehnik, zidar, cvetličar, vrtnar, gospodar na podeželju ...

Za naštete programe je v splošnem več kot polovica ali celo dve tretjini več prostih mest, kot je razpisanih. A pri tem velja poudariti, da ima vsaka srednja šola svoje zakonitosti, zato lahko za natančne podatke o prostih mestih pogledate na uradnem seznamu ministrstvu za šolstvo.

Kandidati lahko prijave prenesejo na drugo srednjo šolo ali v drug program do 23. aprila do 15. ure iz kakršnega koli razloga, to lahko storijo večkrat. Običajno se za prepis odločijo, ko je jasno, da je na njihovi izbiri preveč vpisanih mest oziroma, da bi lahko imeli za želeno šolo premalo točk. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije