ODLOČILNI DNEVI

Volilna napoved: vodi SDS, a je še možen preobrat

Natančnega zmagovalca ni mogoče določiti zaradi prelivanja glasov v zadnjih dneh pred volitvami.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Pop TV
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Pop TV

LJUBLJANA – Družba Valicon je danes objavila rezultate raziskave Politikon, ki so jo opravili v času med 28. in 31. majem na vzorcu 2255 anketirancev. V sporočilu so zapisali, da je razplet volitev v rokah petine zelo verjetnih udeležencev volitev, ki dopuščajo možnost, da si do nedelje še premislijo glede svoje prve izbire. Po njihovi raziskavi je stranka SDS najverjetnejša zmagovalka nedeljskih volitev. Opozarjajo, da je preobrat možen, a manj verjeten kot v letih 2008 in 2011, saj sta na drugem in tretjem mestu stranki SD in LMŠ, kamor bi se teoretično lahko prelili taktični glasovi, precej izenačeni. Sledijo Levica, SMC, NSi in Desus.

Možnosti za vstop v parlament ima tudi Stranka Alenke Bratušek, možna pa so še kakšna druga presenečenja, saj kar nekaj manjših strank v zadnjih dnevih beleži pozitiven trend, ki bi, če bi se ta nadaljeval do nedelje, lahko v parlament postavil še katero od strank (denimo SLS, Piratska stranka ali Dobra država, prav tako je v igri še SNS).

Izmerjena namera udeležbe precej niha, podobno kot podpora posameznim strankam. Glede na širok nabor strank in ob upoštevanju podatkov o udeležbi na predčasnih volitvah, bo volilna udeležba najmanj takšna oziroma nekoliko višja kot leta 2014, torej okoli 900.000 volivcev, lahko pa se povzpne tudi čez milijon, če bodo na volišča prišli vsi tisti, ki danes še oklevajo iz tega ali onega razloga.

Vir: Raziskava Politikon, Valicon 2018. FOTO: Valicon
Vir: Raziskava Politikon, Valicon 2018. FOTO: Valicon

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije