GROŽNJE

Vojaški sindikalist zaradi besed ob službo?

Disciplinski postopek zoper Gvida Novaka. Nanj se je spravila načelnica Generalštaba SV.
Fotografija: Gvido Novak zanika, da bi huje kršil vojaško disciplino. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Gvido Novak zanika, da bi huje kršil vojaško disciplino. FOTO: Brane Piano

LJUBLJANA – Afera Škerbinc oziroma razrešitev poveljnika sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca v zadnjih dneh dobiva nove razsežnosti. Tokrat je na vrsti predsednik Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvido Novak, ki se je moral že včeraj zglasiti na seji disciplinske komisije obrambnega ministrstva. Na njej bi morali razpravljati o tem, ali je od 12. aprila do 7. maja letos brez pooblastila ali soglasja nadrejenega dajal izjave in stališča, ki materialno in moralno škodujejo ali bi lahko škodovali interesom delodajalca.

Novak je bil eden od tistih, ki so razrešitvi poveljnika Škerbinca ves čas ostro nasprotovali. S pozivom članom parlamentarnega odbora za obrambo, naj proti obrambnemu ministru Karlu Erjavcu vložijo interpelacijo, pa naj bi, tako so prepričani v Slovenski vojski, škodil ugledu ministrstva, deloval protizakonito, kršil etični kodeks in vojaško disciplino. Zato mu grozi odpoved delovnega razmerja. »Ali bodo v bodoče sindikalisti morali delodajalca vprašati za dovoljenje, ali lahko dajo neko izjavo? Kot si načelnica (Generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc, op. a.) to domišlja, naj bi bilo tako,« nam je po koncu seje, ki je trajala le nekaj minut, povedal Novak.



V postopku ni želel sodelovati, ker je bila obravnava zaprta za javnost. Prepričan, da bi morala biti odprta za javnost, je sejo zapustil. Kot nam je pojasnil, je zakon o pravnem postopku, po katerem se vodijo disciplinski postopki v Slovenski vojski, nad pravili službe v Slovenski vojski, na podlagi katerih so izključili javnost. »To pa pomeni, da bi bilo vodenje disciplinskega postopka na zaprti obravnavi nezakonito, zato v tem ne želim sodelovati,« je dodal. Na seji je le predložil svoj pisni zagovor in navzoče prosil, naj s podpisom potrdijo, da so ga prejeli.

Gvido Novak zanika, da bi huje kršil vojaško disciplino. FOTO: Brane Piano
Gvido Novak zanika, da bi huje kršil vojaško disciplino. FOTO: Brane Piano
V pisnem zagovoru je Novak zatrdil, da je bil disciplinski postopek zoper njega uveden neupravičeno zaradi izjav, ki jih je podal kot predsednik SVS pri uresničevanju ustavne pravice do sindikalne svobode iz 76. člena Ustave RS. Hkrati je s tem izpolnjeval svojo dolžnost predsednika sindikata v skladu s Statutom SVS in nikakor ni kršil vojaške discipline niti ni materialno ali moralno škodoval delodajalcu. To, da bi moral za izjave pridobiti soglasje nadrejenega, pa se mu zdi popolnoma absurdno. »Bistvo sindikalne svobode iz 76. člena Ustave RS je prav v tem, da delavci kolektivno, svobodno in neodvisno uresničujejo svoje pravice nasproti delodajalcu, kolektivno in pri zaščiti članov,« je med drugim poudaril Novak.

V Generalštabu SV trdijo, da je postopek sprožen zaradi Novakovega delovanja kot pripadnika Slovenske vojske in ne zaradi njegovega sindikalnega delovanja. No, SVS in Novak sta medtem Ermenčevi že vrnila udarec. Napovedali so, da bodo zoper njo podali kazensko ovadbo »zaradi preprečevanja in onemogočanja ter oviranja svobodnega združevanja in izvajanja sindikalne dejavnosti pripadnikov SV«. Če bo sprožen disciplinski postopek, bo SVS podal kazensko ovadbo tudi zoper podpolkovnika Tomislava Komca, ki ga je načelnica pooblastila za vodenje odločanja v postopku. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije