DOGOVOR?

Vladni pogajalci in Fides pripravili predlog dogovora o mediaciji

Če bo dogovor sklenjen, se bo mediacija začela prihodnji teden.
Fotografija: Sestanek ministerstva za zdravje, odvetniške zbornice Slovenije in zdravniškega sindikata Fides, na katerem so se usklajevali glede poteka mediacije. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Sestanek ministerstva za zdravje, odvetniške zbornice Slovenije in zdravniškega sindikata Fides, na katerem so se usklajevali glede poteka mediacije. FOTO: Leon Vidic/delo

Vladna pogajalska skupina in zdravniški sindikat Fides so na današnjem sestanku ob prisotnosti mediacijskega centra odvetniške akademije Odvetniške zbornice Slovenije pripravili predlog dogovora o mediaciji. Obe strani morata najprej izhodišča preveriti na svojih organih. Če bo dogovor sklenjen, se bo mediacija začela prihodnji teden.

image_alt
Bralec: Zaradi stavke zdravnikov bom mogoče celo ob službo

Vodja mediacijskega centra Iris Pensa vsebinskih podrobnosti ni želela razkrivati, saj da je pri mediaciji izredno pomembno načelo zaupnosti.

»Mi smo se pogovarjali o samem postopku, kako bo tekla mediacija, katera so ta osnovna načela mediacije in kako se bo potem izvajala, o sami vsebini spora se danes nismo pogovarjali,« je pojasnila. Kot je bilo razumeti, se tako niti o morebitni zamrznitvi stavke danes še niso pogovarjali.

image_alt
V Fidesu zanikajo, da so privolili v dvige plač v prihodnjem letu

Vladna stran si namreč želi, da v času trajanja mediacije zdravniki svoje delo opravljajo v polnem obsegu, je v četrtek povedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. V petek je dodatno pojasnila, da pri polnem obsegu dela ne gre za število opravljenih ur, ampak da se izvajajo vse zdravstvene storitve, ne samo nujne. V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides pa so medtem v preteklosti poudarili, da razloga za zamrznitev stavke v času mediacije ne vidijo.

Mediator še ni izbran

»Naš mediacijski center je predlagal neke mediatorje, ampak spet gre za samo vsebino dogovora, o kateri ne bi želela dajati izjav,« je poudarila Pensa. S strankami so se odločili, da do odločitve, ali bo mediacija potekala ali ne, strani ne bosta dajali drugih izjav za medije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije