PRIŠTINA

Veleposlanici očitajo »nenehno nasilno obnašanje«, tako se je odzvala Fajonova

Zaposleni na slovenskem veleposlaništvu v Prištini Minci Benedejčič očitajo mobing.
Fotografija: Ministrica Tanja Fajon je danes opravila pogovor z veleposlanico. FOTO: Johanna Geron Reuters
Odpri galerijo
Ministrica Tanja Fajon je danes opravila pogovor z veleposlanico. FOTO: Johanna Geron Reuters

Zaposleni na slovenskem veleposlaništvu v Prištini veleposlanico Minco Benedejčič obtožujejo, da nad njimi izvaja mobing in da krši zakonodajo, je danes prvi poročal portal N1 in dodal, da uslužbenci veleposlaništva z njo ne morejo več delati, zato napovedujejo tožbo zoper njo in zunanje ministrstvo, če bo ostala na svojem položaju.

Večkrat obvestili pristojne na ministrstvu

Kot še dodaja N1, je na slovenskem veleposlaništvu v Prištini zaposlena še ena diplomatka in pet lokalnih uslužbencev, ki veleposlanico obtožujejo, da nad njimi že več kot leto dni izvaja mobing. Očitajo ji, da jih ponižuje, zastrašuje in se do njih obnaša nečloveško.

O vsem skupaj naj bi že večkrat obvestili pristojne na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ), ker pa to ni ukrepalo, je 31. avgusta peterica lokalno zaposlenih uslužbencev prek kosovskega odvetnika na ministrstvo poslala pritožbo in opozorilo.

Po navedbah zaposlenih v dopisu, ki so ga med drugim naslovili tudi na slovensko zunanjo ministrico Tanjo Fajon, veleposlanici Benedejčič očitajo »nenehno nasilno obnašanje«, s čimer naj bi kršila kosovski zakon o zaščiti pred diskriminacijo. Po njihovih navedbah jim veleposlanica s svojim ravnanjem povzroča materialno in nematerialno škodo ter jim onemogoča normalno življenje in delo, kar lahko njim in njihovim družinam povzroči večje psihofizične posledice.

Odziv MZZ: Fajonova imenovala komisijo

Na zunanjem ministrstvu so v odzivu za STA pojasnili, da je ministrica Fajon danes po prejemu poročila komisije v zvezi s pismom zaposlenih na veleposlaništvu v Prištini opravila pogovor z veleposlanico, na podlagi navedb zoper njeno ravnanje pa je takoj po prejemu prijave, v skladu z uredbo o ukrepih za varovanje dostojanstva zaposlenih v organih državne uprave, imenovala tričlansko komisijo, ki je nemudoma obiskala sedež veleposlaništva v Prištini.

Komisija je ob preverjanju okoliščin in dejstev v zvezi s prijavo ugotovila določene pomanjkljivosti pri vodenju in komuniciranju, so še dodali na ministrstvu, kjer so na podlagi teh ugotovitev konec prejšnjega tedna že izvedli prve ukrepe za izboljšanje pogojev za delo vseh zaposlenih.

Kot so dodali, bodo temu sledili tudi drugi ukrepi v zvezi z izboljšanjem medosebnih odnosov, ministrstvo pa bo pozorno spremljalo razmere na veleposlaništvu in opravilo novo preverjanje najpozneje v treh mesecih, ko bodo tudi odločali o tem, ali so potrebni še dodatni ukrepi. Veleposlaništvo v Prištini sicer po njihovih zagotovilih deluje nemoteno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije